Studentski pjevački zbor „Degenija“ djeluje tri godine pri Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. S obzirom na nedopustivu količinu glazbenog smeća koje je preplavilo domaću glazbenu scenu, „Degenija“ je odabirom repertoara opravdala svoje ime uzeto od endemičnog velebitskog cvijeta. Zbor čine sadašnji i bivši studenti ovoga fakulteta, uz dragocjenu pomoć članova koji nemaju poveznicu u smislu studiranja, ali ih je ljubav prema zbornom pjevanju dovela među 35 članova „Degenije“. Na „V. Danima Šime i Ante Starčevića“ zbor je nastupio u uvodnom dijelu programa. Publika koja prati rad „Degenije“ po prvi je puta čula jednu skladbu za koju se ispostavilo da je doslovno oteta od zaborava.
Zborovođa i korepetitor je prof. Tvrtko Sarić. U razgovoru ne krije ponos uspjesima zbora i cijele priče koja ga okružuje.
-Upravo se spremamo za koncert koji će se održati 20. svibnja, a čiji će repertoar „pokriti“ razdoblje od baroka do današnje moderne glazbe. Ponosan sam na ovaj zbor, baš kao i na raznolikost repertoara kojega izvodima. Sada smo uvježbali i skladbu u kojoj se spominje Lika. To je „Lička suita“, skladatelja Ivana Brkanovića nastala 1932. godine. Čini mi se da ta divna skladba nije prije pretjerano često izvođena. Zahvaljujući prof. Ani Lemić iz Matice Hrvatske u Gospiću došao sam do partiture i mislim da će ta lijepa i zahtjevna pjesma zvučati dobro. Važno je reći da je skladatelj Brkanović puno putovao Likom, po selima oko Otočca i Gospića, sakupljajući inspiraciju i materijale za „Ličku suitu“ koja zasigurno ima umjetnički dignitet, ističe prof. Sarić rekavši kako je uz Mozarta i pomno odabran repertoar klasike, „Lička suita“ našla mjesto među najboljim skladbama namijenjenih ili prilagođenih zbornom pjevanju. Vjerna publika nastupe „Degenije“ prati od samih začetaka ove pjevačke družine. Daje im potporu i dolascima na njihove nastupe pokazuje kako vrednovati i poštivati njihovo zalaganje i svakako neospornu kvalitetu. Tek su im tri godine i pred njima je još puno posla i svakako dobrih koncerata.
M. S.