Ličke maline, ljekovite bobice anđeoskog okusa i mirisa

Među kulturama koje zadnjih godina sve više osvajaju lička  Obiteljska poljoprivredna gospodarstva  sve više se ističe malina (Rubus idaeus). Po svim odrednicama agronomije Lika je idealna za uzgoj ove vrste iznimno hranjivog i ukusnog bobičastog voća. Raste na nadmorskoj visini od 400 do 800 m kao višegodišnja samonikla biljka visine do  250 cm. Rasprostranjena je u Europi i sjevernoj Aziji  gdje najviše raste na rubovima šuma gdje je veća vlažnost zraka. Ima ljekovita svojstva i koristi se za pravljenje mnogih proizvoda. Raste od sredine ljeta do sredine jeseni, a cvate od svibnja do lipnja. Najveći svjetski proizvođač malina je Rusija, Srbija ih proizvede više nego li  SAD.

Za maline se znalo još u staroj Grčkoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularnost ovoga voća zadnjih se godina u mnogome uvećala. Maline su iznimno ukusne i zdrave, a mogu se korisiti svježe, pri izradi slastica, za džemove, sirupe, sokove, želee…  Poznavali su je i cijenili još stari Grci pa  postoji mit prema kojem je bogu Zeusu malina spasila život kad je bio dijete jer ga je njegova majka sakrila iza grmlja maline zbog toga što ga je tadašnji bog Kron, njegov otac, htio ubiti. Rimljani su proširili uzgoj malina po cijeloj Europi. U srednjem vijeku se malina počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja, a je bila dostuipna samo bogataškom sloju.  

List maline u narodnoj medicini se koristi za ispiranje usne šupljine. Sadrži tanin, flavonoid i organske kiseline. Često se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava. List maline može zamijeniti i neke čajeve. Ekstrakt ploda djeluje protiv virusa i snižava šećer u krvi aktivirajući gušteraču na lučenje inzulina. Maline su dobra zaštita protiv malignih bolesti, kao i pri sprječavanju razmnožavanja stanica raka. Izvor su fitokemikalija i elagične kiseline. Od plodova se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce te štite od visoke tjelesne temperature i infektivnih bolesti. Bogate su kalijem, kalcijem, magnezijem i C vitaminom.

Maline osvajaju Liku

Zbog posebnosti klime, tla i nadmorske visine ličke maline  zadnjih godina imaju sve više poklonika. Sve se više nude na ličkim tržnicama i trgovinama. Ovu preukusnu deliciju svake sezone nude i u NP Plitvička jezera. Urešene zaštitnom markicom „Lika quality“ ukusne bobice lako se prodaju, a turisti ih hvale kao voće iznimne kvalitete. Potvrdio nam je to u razgovoru i ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

-Nadam se da će i ove sezone ličke maline obogatiti ukupnu ponudu u našem nacionalnom parku. Prema povratnim informacijama posjetitelji su iznimno zadovoljni kvalitetom ličkih maline, njihovim osebujnim okusom  i mirisom koji kao da opijaju svakoga ‘ko u njima uživa, rekao nam je ravnatelj Kovačević.

Malina je u ovo doba godine tek završila s cvjetanjem i formirala je plodove. Prve berbe očekuju se za 30-ak dana. Bez obzira na lokal-patriotizam ličkoj malini treba dati prednost nad malinama iz uvoza. U svakom slučaju dobro je kušati nešto domaće i vrlo kvalitetno pa na taj način utrošenoj kuni omogućiti ostanak „kod kuće“.

M.S./L. B.