U subotu, 17. svibnja u Čovićima (preko mosta uz rijeku Gacku kod kuće Braniteljske udruge „Glavičica“) na svečan način otvoriti će se proširena Planinarska obilaznica pod nazivom LIČKI GORSKI BISERI. Obilaznicu Lički gorski biseri uspostavilo je Planinarsko društvo „Željezničar“ iz Gospića 1. Listopada 2010. godine sa 13 zanimljivih kontrolnih točaka od kojih neke imaju osim planinarskog povijesno i turističko značenje. Ova planinarska obilaznica naišla je na veliko zanimanje kod planinara u cijeloj Hrvatskoj pa je naklada od tisuću primjeraka gotovo razgrabljena. Proširena obilaznica ima 20 kontrolnih točaka i obilaznik koji prođe sve KT dobiti će lijepu emajliranu značku. U PD Željezničaru su vodili računa da u obilaznici budu zastupljene sve ličke općine i gradovi, a većinu su locirali uz neku zanimljivu turističku destinaciju.
Od novih vrhova zanimiljivi su Veljun na Godači iznad Majerovog vrila i izvora Gacke, nedaleko Pećinskog parka Grabovača u Perušiću je zanimljiv vrh Risovac (860 m), Krčmar u Smiljanu povezuje se s Muzejom Nikola Tesla, Brinjaci imaju svoju gradinu Staro Brinje na kojoj se postavljaju već i alpinistički smjerovi, iznad Kutereva je zanimljiv vrh Panos, tu je i Oštra sve popularnije izletište Gospićana, a na dan otvorenja proširene obilaznice sudionici će se popeti na Markovića Rudine iznad Lešća, koji vrh je poznat po tome što je od njega do mora Velebit najširi (30 km). Od starih vrhova tu su velebitski Veliki Rajinac, Lisac, Crni vrh, Oštri Kozjak, Konjevača, Visočica, Crnopac i Oklinak (najjužniji). Osim njih na Plješivici su Kremen, a u Ličkom sredogorju ZIR, Ostrovica, Mrsinjgrad i Oštri Medvjeđak.
Do sada je najavljen dolazak oko 250 planinara. Okupljanje počinje između 8 i 9 sati kod braniteljske kuće Glavičica. U 9 sati je službeno otvorenje, a nakon toga pohod na Markovića Rudine. Po dolasku s pohod predviđen je planinarski ručak i veselica uz popularni sastav „Razbijači čaša“. Svečanost i pohod zajednički organiziraju HPD Gromovača iz Otočca čiji članovi su stazu markirali i HPD „Žljezničar“ koji je izdao novo prošireno izdanje dnevnika. Uz lička planinarska društva očekuje se dolazak i predstavnika turističkih zajednica. Ne treba zaboraviti da u Hrvatskoj ima oko 30.000 planinara koji su potencijalni konzumenti ličke turističke ponude.

lo