„Lički junak Pajo Šimić“

U maloj dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić danas je u sklopu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH promovirana knjiga pod naslovom „Lički junak Pajo Šimić.“

Pajo Šimić je u sudbonosnim danima iz jeseni 1991. godine bio jedan od istaknutih organizatora obrane Gospića i zapovjednik nikada priznate 117. brigade ZNG-a Gospić. Autor knjige je Stjepan Blažanović, a izdala ju je Udruga centar za stvaralaštvo hrvatskih branitelja “Gavran”. Promociji je nazočila obitelj preminulog Paje Šimića, njegovi suborci i prijatelji. O knjizi i njezinom nastajanju govorio je zagrebački odvjetnik Zdenko Bando.
-Uz suborce i prijatelje, danas su s nama članovi Pajine obitelji. Bio je to čovjek koji se nije štedio za slobodnu Hrvatsku. Uza sve, ostao je „čistih ruku i obraza“ i bio je nadasve vrlo pošten. Ova knjiga je početak zvaničnog dijaloga da svako može iznesti svoje mišljenje. Nakon toga slijedi izdavanje monografije 117. brigade ZNG Gospić. Također su u pripremi i materijali za knjigu o prikazu borbe za slobodni Gospić. U daljnjoj perspektivi je i snimanje filma o obrani Gospića kada je 117. brigada ZNG postavila liniju obrane gdje su kasnije došle ostale postrojbe s ovih prostora i Hrvatskoga primorja i Istre, zaključio je Zdenko Bando.

Nastavak ispod oglasa

L. O.