U kojoj se mjeri lički krumpir izborio za svoje mjesto pod Suncem? Ukupno gledano, čini se da se stvari kreću na bolje. Naš najpopularniji poljoprivredni proizvod zaštićen je europskom markicom za kvalitetu i kao proizvod s određenim geografskim podrijetlom počeo se konačno isticati i uvažavati. Poljoprivredna zadruga „Agro Velebit“ iz Lovinca posadila je ovoga proljeća krumpir na 26 hektara. Direktor zadruge Nikola Vidaković pojašnjava nam neke detalje ove priče.
-Zbog mrazeva i nepredvidivog proljeća sadnju smo ove godine vršili nešto kasnije nego li inače. To ima i nekih nedostataka, ali je važno da je krumpir zdrav i vjerujemo da bi i urod trebao biti dobar. Naravno, sve ovisi o vremenskim uvjetima. Najveći problem hrvatskih poljoprivrednika je plasman proizvoda. Mi s time nemamo problema pa smo i lani prodali sve proizvedene količine krumpira. Konačno je došlo vrijeme da se kvaliteta krumpira veže uz potražnju, s tim da je potražnja za ličkim krumpirom svake godine sve veća, zadovoljno zaključuje Nikola Vidaković.
„Agro Velebit“ se, osim kvalitetom krumpira, na hrvatskom tržištu nametnuo i manjim pakiranjima krumpira prikladnim za kućanstva. Ipak se ponegdje još nađe vještih trgovaca koji pod nazivom „lički krumpir“ podvaljuju kupcima nekvalitetni krumpir uvezen iz Madžarske, ili proizveden na sjeveru Hrvatske.

H. J.