Uhodana je praksa u većini ličkih lovačkih društava prekid lova divljih svinja uz prigon psima početkom veljače. Divlje svinje će se i nadalje loviti isključivo šunjanjem ili s visokih čeka. Potvrdio nam je to Mile Ugarković, tajnik Županijskog lovačkog saveza.

-Naša lovačka društva se uglavnom striktno pridržavaju kalendarskih ograničenja u lovu divljači. S 15. siječnja prestao je lov na zeca, na srnu koncem mjeseca siječnja. Za sada srećom nismo imali evidentiranih slučajeva bolesti afričke kuge i svega nekoliko slučajeva trihinele.
Trihinela se u ličkim lovištima osjetno smanjila zbog činjenica da lički lovci za prehranu divljači sve više koriste kukuruz i žitarice uzgojene u Lici, a manje iz Slavonije. Osim toga već nekoliko godina se striktno pazi da se utrobe ulovljene divljači odlažu u posebne jame, zalijevaju krečom i ograđuju tako da te utrobe ne jede druga divljač i tako ne širi zarazu.
Veterinarska inspekcija je lovačkim društvima dopustila izlov 3-5 lisica, a za svaku ustrjeljenu lisicu lovac dobiva po 100 kuna donošenjem lisica u Veterinarsku stanicu. Ukupno gledano, mi smo na području Ličko-senjske županije zadovoljni zdravljem i brojnošću divljači, što prije svega treba zahvaliti lovačkim udrugama i lovcima koji o divljači najviše skrbe i ponašaju se u skladu s pravilima struke i resornog Ministarstva, ističe Mile Ugarković, tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije.

L. O.