Lički medvjedi prodaju se u bescjenje?

Akcijski plan gospodarenja smeđim medvjedom svake godine određuje kvotu odstrjela ovog predatora, kralja hrvatskih šuma. U ovoj sezoni zadnji nadnevak odstrjela medvjeda je 15. svibnja. Lovačka društva i koncesionari koji su dobili odstrjelne kvote u svojim lovištima  ovu obveze, odnosno prava uglavnom redovno izvršavaju. Tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković mišljenja je da neka lovačka društva u neku ruku u bescjenje prodaju svoje „obiteljsko srebro“.

-Cijena smeđeg medvjeda u našim lovištima nije fiksno, niti dogovorno određena. Tako se događa da je cijena odstrijeljenog  medvjeda s istim brojem točaka u jednom lovištu, neusporedivo manja nego li u drugom. Svjedoci smo apsurdnih situacija da jedan muflon košta više od medvjeda u medalji! Predstavnici lovačkih društava na ovaj način čine nelojalnu konkurenciju jedni drugima, a takva neujednačenost cijena zapravo ide svima na štetu, ističe tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

Čini se da  smeđim medvjedom još uvijek najbolje  gospodare Šumarije jer ne dopuštaju cjenjkanje i odstrjele u bescjenje. Kod nekih  se ličkih lovozakupnika medvjed u medalji može  dobiti za  čak 1500 do 2000 eura! Ovo se događa u vrijeme kada su  u Bugarskoj i Rumunjskoj sasvim zabranili odstrjel smeđeg medvjeda jer cijena od po 500-600 eura s godinama dovela do drastičnog izlova te vrijedne divljači. Hoće li  i kada predstavnici ličkih lovačkih društava sjesti, dogovoriti  i  definirati cijenu odstrjela, velika je nepoznanica, a današnja situacija ide svima na štetu.

M.S.