Obnova zgrada, infrastrukture i društvenih sadržaja zadnjih je godina u naselju Lički Osik znatno intenzivirano. Naselje sagrađeno ’50. godina prošlog stoljeća trebalo je temeljitu sanaciju i prije Domovinskog rata, a nakon 4 godine zanemarivanja i devastacije započelo je vrijeme većih građevinskih zahvata, posebice u stanogradnji i na infrastrukturi.
Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić je u društvu svojih zamjenika Marte Grgurić i Ivana Biljana, kao i pročelnika Odjela za komunalnu djelatnost, stanovanje i zaštitu okoliša Pavla Pavelića, obišao neka gradilišta u naselju Lički Osik. Najprije se susreo s predsjednikom Mjesnog Odbora Nikolom Ratkovićem i još mu jednom čestitao na nedavnoj pobjedi na izborima. Zatim su zajednički su obišli prostorije nekadašnjeg poštanskog ureda koji će uskoro biti ured Grada Gospića. Gradonačelnik Krmpotić uvjeren je kako će na ovaj način komunikacija s građanima doseći višu razinu.
-Bit će to ured u kojemu će naši građani moći dva puta tjedno dobivati sve informacije, postavljati potanja, uložiti pritužbe i sugestije u svezi infrastrukture, kao i socijalnih pitanja i sličnih problema, te na taj način izravno kontaktirati poduzeća „Komunalac“ i „Usluga“. U ovome je trenutku nekadašnji ured pošte bio jedino rješenje jer je u postupku realizacija ustupanja prostora u zgradi Kulturno-informativnog centra Lički Osik od strane Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Potom su obišli stambene zgrade čija je sanacija pri kraju.
-Dobili smo informacije po kojima sutra završavaju radovi na sanaciji još 6 zgrada. Napominjem da je za njih projektnu dokumentaciju financirao Grad Gospić, što je biti slučaj i naredne godine kada počinje sanacija još 8 zgrada. Na ovaj smo način ubrzali i pojeftinili obnovu od strane Državnog ureda za obnovu stambeno zbrinjavanje. No, posla ima i u drugim segmentima, pojasnio je gradonačelnik i taksativno naveo nekoliko detalja. Među njima je hortikulturno i prometno uređenje Ličkog Osika, s čime se već počelo, kao i uređenje sportskog igrališta. Na upit vezan uz sanaciju hotela dobili smo odgovor kako je ta ruševna zgrada ružna slika, ali i opasnost za sigurnost građana. Objekt je sada u vlasništvu RH i oko hotela se vodio sudski spor, što je kočilo sve aktivnosti. Grad Gospić je u kontaktu s vlasnicima i putem državnih tijela i nadležne inspekcije nastoji što prije pokrenuti rješavanje ovog problema naselja Lički Osik.
H. J.