Ličkim drvoprerađivačima nedostaje sirovina

0
Sajam poslova
Sajam poslova
Sajam poslova

    GOSPIĆ – Sadašnjost i budućnost drvne industrije u Ličko-senjskoj županiji naziv je današnjeg Okruglog stola što ga je priredio Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Gospić. Susret svih sudionika ove priče organiziran je  u sklopu ovogodišnjeg Sajma poslova gospićke podružnice HZZ-a. Prema riječima predstojnice Eleonore Olivieri–Dejanović, brojke vezane uz zapošljavanje u Ličko-senjskoj županiji  u prvih 8 mjeseci 2013. i na lokalnom tržištu rada ipak ulijevaju optimizam.

-Krajem kolovoza ove godine u našem Područnom uredu evidentirano je 2898 nezaposlenih osoba, odnosno 1.7 posto manje nego u prethodnom mjesecu. U većini ispostava zabilježen je pad broja nezaposlenih i to uglavnom u priobalnim područjima. Iz evidencije nezaposlenih izašlo je u kolovozu 235 osoba, rekla nam je pročelnica Eleonora Olivieri-Dejanović.

Oglas

     Tijekom elaboriranja predsjednika klastera drvo-prerađivača Ličko-senjske županije  Milana Tomaića  čuli su se brojni detalji  malo poznati široj javnosti. Trenutno stanje drvo-prerađivačke industrije u Lici Tomaić smatra neodrživim, a kao glavne krivce prozvao je Hrvatske šume i   tri resorna ministarstva koja, po njegovim riječima, svojim odredbama nanose štetu svim hrvatskim drvoprerađivačima, a posebno ličkom klasteru.

-Mi u poduzeću Hrvatske šume ne vidimo sukobljenu stranu, nego samo želimo istaknuti činjenice po kojima je naš posao doveden u pitanje. Podatak po kojemu je iz Like ove godine izvezeno 124 630 kubika drvne mase svakako je alarmantan. Bilo bi dobro da je uz sve  to svaki lički drvo-prerađivač imao dovoljno sirovine za posao, ali to nije tako. Hrvatske šume nisu u zadnje vrijeme zakopale niti jednu lopatu umjesto da su izgradile nove  šumske ceste za odvoz trupaca. Ove šume nisu njihove, nego bogatstvo svih nas, ali u konačnici nas, lokalne prerađivače nitko ne sluša. Radimo na području od posebne državne skrbi i to bi se moralo uzeti u obzir. Prema odredbama aktualne Vlade RH, poduzeće Hrvatske šume uvelo je licitiranje drvne sirovine.  Na licitaciji su ih kupovale domaće i strane pilane koje za drvnu sirovinu mogu platiti znatno više od ličkih drvoprerađivača, rekao je Milan Tomaić. Jedan od razočaranih drvoprerađivača je i  Branko Samardžija, vlasnik pilana Krasno i Žuta Lokva.

 -Zbog nedostatka drvne sirovine  bit ću primoran otpustiti dio radnika od njih 60, koliko ih trenutno zapošljavam. Model koji nam se nudi na licitacijama nama je neprihvatljiv jer mi ne možemo platiti  sirovinu puno više od početne cijene Hrvatskih šuma. Plaćati 30-40 posto veću cijenu na licitacijama mogu samo strani kooperanti, a nikako mi s malim pilanama. Što se tiče finalizacije, i mi radimo na tome i imamo nešto kapaciteta, ali nismo u mogućnosti kupiti skupe strojeve da bismo bili konkurentni, rekao nam je Branko Samardžija. U raspravu su se uključili predstavnici nekoliko institucija, a posebno je zapažena bila izjava županijske pročelnice Odjela za gospodarstvo Ane Rukavina-Stilinović koja je istaknula stavove bivšeg, ali i sadašnjeg župana, kako je finalizacija u drvnoj  industriji jedna od pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta. Drvo-prerađivačka industrija je vrlo važna za Ličko-senjsku županiju i jedna je od strateških  gospodarskih grana, rekla je Ana Rukavina-Stilinović.. Tijekom današnjeg okruglog stola donesen je zaključak  po kojemu klaster drvo-prerađivača iz Ličko-senjske županije treba inzistirati na sastanku sa predstavnicima resornih Ministarstava. Pri tome se moraju  istaknuti činjenice poput slabe naseljenosti ove regije, šumskih područja zagađenim minama i statusa Ličko-senjske županije kao područja od posebne državne skrbi. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Hrvatskih  šuma s ovih prostora.  Budući da su im okviri djelovanja zadani iz sjedišta poduzeća Hrvatske šume d.o.o., ne postoji manevarski prostor da bi se ličkim drvo-prerađivačima učinio bilo kakav ustupak. Kada se raspravljalo o uvođenju finalne proizvodnje, čuo se i poražavajući podatak po kojemu poslovne banke od vlasnika pilana  traže četverostruka jamstva za nabavku strojeva. Po svemu što se danas čulo na Okruglom stolu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čini se da bi lički klaster drvne industrije  uskoro mogao ostati bez mnogih radnika jer pilanama kronično nedostaje sirovina  koja se po novim regulama aktualne Vlade licitira i mahom izvozi.

M. S.