Ličko-senjska županija europskim putevima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas je u gospićkom kinu „Korzo“ svečanom sjednicom Županijske skupštine Ličko senjske županije, uz nazočnost brojnih uzvanika, među kojima i saborskog zastupnika Milana Jurkovića, biskupa Milu Bogovića sa svećenicima gospićko senjske biskupije, Željka Bogovića, predsjednika Županijske skupštine Karlovačke županije, zamjenika župana Zagrebačke županije Damira Tomljenovića, zapovjednika PU ličko senjske Antu Podnara, zapovjednika bojne „Vukovi“ bojnika Igora Gojmerca, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sudbenih vlasti, ravnatelja ustanova, direktora javnih poduzeća i trgovačkih društava, predstavnika političkog, gospodarskog, kulturnog i športskog djelovanja, predstavnika općina i gradova…obilježen Dan Ličko senjske županije 23. svibnja i 21. godišnjica njenog osnivanja te dan kada je u Velikom Žitniku 1823. rođen dr. Ante Starčević.

Svečanoj skupštini prethodilo je polaganje vijenaca kod spomen doma dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, gdje su, između ostalog, vijence položili predsjednik Županijske skupštine Ličko senjske  Darko Milinović, župan ličko senjski Milan Kolić, dožupani Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina.

Nastavak ispod oglasa

Vijence su položili, svijeće zapalili i dužan pijetet odali kod spomen križa u Gradskom groblju Svete Marije Magdalene poginulim braniteljima izaslanstvo Županije ličko senjske, Grada Gospića, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HV, MUP-a.

milinovic_prsa_11052014

Predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović istaknuo je glavne značajke vezane uz Ličko-senjsku županiju i današnji trenutak u kojem se Hrvatska nalazi. Kazao je kako danas cijela županija suosjeća s istokom naše zemlje koji je suočen s katastrofalnim poplavama, ali i sa narodima susjednih zemalja. Budući da su u publici sjedili i predstavnici sudskih tijela na lokalnoj razini, dr. Milinović je zamolio sudbenu vlast da ispita senzacionalističke navode jednog lokalnog portala koji je u svojem maniru žutila nedavno obznanio kako „gradska kriminalna hobotnica pritišće sud u Gospiću  pa jadni ljudi ne mogu raditi svoj posao, ako je ova monstruozna optužba točna, da postoji gospićka mafija koja pritišće gospićke sudce, javno s ove bine pozivam institucije ove države da utvrde istinitost ovih optužbi- kazao je Milinović.

 Dodao je da je županija Ličko senjska danas, u odnosu na prije dvije-tri godine u slabijem položaju.

– Nije to politikanstvo,  imamo argumente za reći kako je naš položaj županije slabiji nego prije dvije-tri godine. Mnoge institucije nacionalne razine ovdje u županiji su ugašene  ili su na najboljem putu  da budu ugašene. Ako bi govorili o ljudskim resursima kako je županija danas zastupljena u Zagrebu na nacionalnoj i izvršnoj vlasti, na onoj vlasti koja mora skrbiti o svi općinama, gradovima i županijama, onda današnji položaj LSŽ nije adekvatan njenoj ulozi i u povijesti, a ni njezinoj poziciji u budućnosti i svekolikom razvoju RH, kazao je Milinović.

Milinović se osvrnuo i na to kako danas pojedinci iz LSŽ svjesno ili nesvjesno svojim postupcima diskreditiraju položaj županije te da dijelove iste pokušavaju propojiti Primorsko-goranskoj županiji, dio Zadarskoj  te kako toj politici moramo svi zajedno reći ne u najboljem domoljubnom interesu.

Župan ličko-senjski Milan Kolić na početku svoga govora u svoje i u ime svih građana županije uputio je riječi potpore i ohrabrenja potopljenoj Slavoniji.

mkolic– Unatoč izrazito negativnom odnosu koji središnja država ima prema nama, uvjeren sam da ćemo i dalje nastaviti svladavati sve izazove koje je pred nas stavilo članstvo u EU. Aktivnosti županije u proteklom razdoblju bile su usmjerene ka  daljnjem poticanju gospodarstva na osnovi vlastitih razvojnih potencijala, i to provedbom poticanja razvoja poljoprivrede, turizima, prerađivačke, osobito drvne industrije. U bazi naše razvojne agencije LIRA-e trenutno se nalazi 231 projekt ukupne vrijednosti 4,980 mlrd kuna različitog stupnja spremnosti za prijavu na dolazeće natječaje. Među njima najvažniji su svakako razvojni centar LSŽ, jadranska protupožarna zaštita šuma, poticanje inovacija u održivom turizmu i mnogi drugi. Osnivanje LAG-a Lika koja je u samo godinu dana uspjela izraditi i usvojiti lokalnu strategiju do 2015. i osvojiti visoko treće mjesto u ocjenjivanju od strane agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju i potpisati IPARD ugovor na iznos od 900 tisuća kuna…Osobito mi je žao što grad Otočac nije našao interes biti dio našega LAG-a jer vjerujem da ne postoje opravdani razlozi zbog kojih bi im bilo bolje u nekom drugom LAG-u. LSŽ upravlja i pomorskim dobrom na svome području, u tome smislu ističem da je u tjeku izrada stuje gospodarske opravdanosti za davanje koncesije za luku posebne namjene – marinu u sv. Jurju. Kroz daljni razvoj energetske infrastrukture osigurat će se uvjeti daljnjieg razvoja gospodarstva i odživosti korištenja obnovljivih izvora energije te rast pozitivne energetske granice županije. Najvažniji među tim projektima su zgrade hdiroelektrane Kosinj 2 i Senj 2, poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru te plinofikacija djela županije u prvoj fazi Gospić-Otočac-Perušić, kazao je župan Kolić.

Kolić je kazao i to kako je županija uložila ogromne napore kako ne bi došlo do gašenje poliklinike za hemodijalizu u Gospiću te kako pacijenti ne bi morali putovat u centre udaljene i više od 200 kilometara.

U sklopu obilježavanja dana županije dodijeljena su i javna priznanja najzaslužnijima – Trgovačkom društvu Pilana Krasno d.o.o. Gerovo za osobit doprinos razvoju gospodarstva, Trgovačkom društvo Grmalj d.o.o. Novalja za osobit doprinos razvoju turizma, Trgovačkom društvu Auto Zubak Zagreb d.o.o. Sesvete za osobit doprinos u razvoju gospodarstva, posebice elitnog turizma, OPG-u Saše Dragovića iz Bunića za osobit doprinos razvoju poljoprivrede i stočarstva, profesorici Ani Lemić za osobit doprinos i ostvarene rezultate iz područja prosvjete i očuvanja prirodne i kulturne baštine, Bisiklističkom klubu Barkan Otočac za osobit doprinosu promicanju turizma i sporta, KUD-u Kraljica Katarina Donji Lapac za osobit doprinos u očuvanju kulturne baštine i prenošenju običaja glazbe i bogatstva tradicijske kulture, kao i Malonogometnom klub Lika šport Lički Osik za osobit doprinos u promicanju sporta.

L.O.