Ličko senjska županija i sve njezine žurne službe ogledni primjer po koordiniranosti i uvezanosti u radu

Danas je u Vatrogasnom domu u Otočcu održana konferencija za medije koju su zajednički organizirali Vatrogasna zajednica LSŽ , PU Ličko-senjska i Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić, na temu „Aktualno stanje realizacije i planiranje provedbe operativnih mjera zaštite od požara na području Ličko-senjske županije“.
Konferenciji za medije nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoje Ostović, načelnik PU Ličko senjske Ante Podnar te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković.

Zapovjednik VZ LSŽ Hrvoje Ostović
Zapovjednik VZ LSŽ Hrvoje Ostović
Nazočnim novinarima obratio se zapovjednik VZ LSŽ Hrvoje Ostović koji je kazao da poučeni nedavnim iskustvima kolega s područja Istre i Dalmacije, a poglavito poluotoka Pelješca, žele odaslati snažnu poruku štićenoj javnosti Ličko–senjske županije o važnosti zaštite od požara i opasnostima koje proizlaze zbog paljenja vatre na otvorenom prostoru uslijed visokih temperatura i povećane opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru.
Istaknuo je da stanovnici Ličko senjske županije u dobroj mjeri poštuju strogu zabranu paljenja vatre na otvorenom prostoru tijekom ljetnih mjeseci, no prostorna veličina Županije i mala naseljenost u smislu zaštite od požara, se nameće kao značajna poteškoća. Dodao je da područje Ličko senjske županije pokrivaju 21 vatrogasne postrojbe, od čega su tri profesionalne vatrogasne postrojbe s 24 – satnim dežurstvom (Gospić,Senj, Općina Plitvička jezera) u kojima je zaposleno 53 profesionalna vatrogasca. U 8 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi tijekom cijele godine zaposleno je 14 djelatnika koji obavljaju poslove vatrogasaca i popunjavaju dežurstva, dok u preostalih 10 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi nema zaposlenih.
„Zbrojem svih zaposlenih vatrogasaca, profesionalnih, djelatnika DVD-a i sezonskih vatrogasaca može se konstatirati da je na prostoru LSŽ u požarnoj sezoni 2015. godine uposleno 105 operativnih vatrogasaca koji čine četvrtinu od ukupnog broja operativnih vatrogasaca koji je reguliran procjenama ugroženosti i planovima zaštite od požara jedinica lokalne samouprave. Točnije, 400 vatrogasaca zadovoljava uvijete o vatrogastvu i evidentirani su kao operativni članovi vatrogasnih postrojbi. VZŽ Ličko senjske ima 88 vatrogasnih vozila raznih tipova, od čega 65 u DVD-ima, 23 u JVP-ima. Na području LSŽ djeluju i dvije profesionalne postrojbe u gospodarstvu, PVPG „“Tunel Plasina“ HAC ONC Zagreb i PVPG „Plitvička jezera“ sa ukupno 27 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila“ – kazao je zapovjednik VZ LSŽ Hrvoje Ostović.
Zahvalio je Stožerima ZIS gradova i općina, policijskim postajama i Upravi, PUZS Gospić na aktivno provedenim preventivnim akcijama, a posebno svim vatrogasnim postrojbama i vatrogascima.
Statistički gledano tijekom 2015. godine zabilježeno je ukupno 456 vatrogasnih intervencija, od čega 272 požara na otvorenom prostoru, 70 požara na objektima, 5 požara na prometnim sredstvima i 109 tehničkih i ostalih intervencija. Najveći broj požara zabilježen je u ožujku (134) i travnju (61).
Pročelnik PUZS Gospić Joso Živković govorio je o aktivnostima koje poduzima Područni ured u okviru priprema protupožarne i turističke sezone.
Pročelnik PUZS Gospić Joso Živković
Pročelnik PUZS Gospić Joso Živković
„Pripreme za protupožarnu sezonu kreću od trećeg ili četvrtog mjeseca, u svim gradovima i općinama održane su tematske sjednice, doneseni su planovi rada Stožera zaštite i spašavanja za protupožarnu sezonu. Ličko senjska županija i sve njezine žurne službe su ogledni primjer u RH, po koordiniranosti, uvezanosti u svom radu što je dokazano u više navrata. Županijski centar je sa današnjim danom zaprimio 17.467 poziva, od čega je 6.816 koji su upućeni vatrogascima, policiji, hitnoj medicinskoj pomoći i gorskoj službi spašavanja, a 10.565 poziva je bilo od građana sa raznim upitima. Najviše nas veseli podatak da smo imali samo 86 zlonamjernih poziva, jer ako se prisjetimo broj zlonamjernih poziva bio je uvijek velik. Kad je riječ o vatrogasnim događaja Županijski centar zaprimio je 181 poziv, od čega je 114 poziva za požare otvorenog prostora, 52 poziva za požare na objektu, 4 za požar na prometnom sredstvu i 11 za tehničke i ostale intervencije“ – kazao je pročelnik Živković te dodao da je točno da se broj požara smanjuje jer ako se pogleda podatak iz 2012. godine kada je bilo 1190 intervencija i godine poslije broj intervencija se smanjuje. Poručio je da bez obzira koji broj građani nazovu, 192, 193 ili 112, bitno je da im se što žurnije dojavi jer između svih tih brojeva odnosno službi iznimno su profesionalni odnosi i uvezanost, i da ga veseli i da je ponosan je pročelnik PUZS Gospić jer surađuje s ljudima koje prati visoki profesionalizam.
O ulozi policije PU LS, odnosno provedbi operativno preventivnih mjera zaštite od požara govorio je načelnik Ante Podnar. Drži da su djelatnici policije poduzeli i poduzimaju značajan broj preventivnih aktivnosti čiji je primaran cilj zaštita i sigurnost građana i njihove imovine.
„Kad je u pitanju uloga policije kao jednog od faktora sigurnosti policija je u provedbi operativno preventivnih mjera, koji proizlaze iz operativne akcije „Sigurna turistička sezona“ svake je godine prije početka turističke sezone organizator edukativne radionice kojoj je cilj da sve operativne službe koje djeluju na području županije, kao i javne i državne ustanove te jedinice lokalne samouprave na odgovarajući način pripremiti sa raspoloživim operativno tehničkim sredstvima kako bi u vrijeme turističke sezone na području čitave županije održali optimalno stanje sigurnosti. Ponukani događanjima u širem okruženju a poglavito na našem priobalnom i otočnom dijelu RH gdje je došlo do izbijanja požara, cilj nam je građane i nadležne službe motiviramo u prepoznavanju potencijalne opasnosti. Koristim ovu priliku da još jednom skrenem pozornost građanima da je županijskom odlukom o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru od 1. Lipnja do 30. Rujna nije dopušteno paljenje vatre na otvorenom prostoru. Molim građane da ne poduzimaju takve aktivnosti i ako slučajno primijete takve pojave da obavijeste nadležne službe“ – kazao je načelnik PU LS Ante Podnar.
Dražen Prša