Svjesna niza problema s kojima se suočavaju mljekari i mljekarstvo, Ličko-senjska županija za ovu je godinu u svom proračunu namjenila 300 tisuća kuna za potpore za smanjenje troškova prijevoza mlijeka.

Kako bi sredstva podijelila, raspisala je javni poziv na koji se mogu prijaviti trgovačka društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja sakupljaju i prevoze mlijeko na području Ličko-senjske županije.

Opravdane troškove prijevoza mlijeka županija će sufinancirati s 15 lipa po litri otkupljenog i prevezenog mlijeka, a potpore će isplaćivati mjesečno.

Prvi je to put da županija na taj način pomaže mljekarima, kaže pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović i najavljuje kako će Županija, koja je javni poziv objavila na svojim mrežnim stranicama, i izravno kontaktirati prijevoznike, odnosno otkupljivače mlijeka.

Prema javnom pozivu, pravo na novčani poticaj ima prijevoznik mlijeka koji sklopi ugovor o sabiranju i prijevozu mlijeka s mljekarom, ili sama mljekara.

Zahtjevi će se rješavati po redoslijedu zaprimanja ili dok se ne iskoristi osiguranih 300 tisuća kuna.

Odluka o odobrenim potporama i iznosima odobrenih sredstva bit će objavljena na mrežnoj stranici Ličko-senjske županije na kojoj su dostupne i sve informacije o javnom pozivu i potrebnoj dokumentaciji.

L.O./H