Vezano uz informacije državnih medija o zanimanju njemačkog koncerna Volkswagen za pokretanje proizvodnje na tlu Hrvatske procurile su mnoge informacije u svezi ovog „posla stoljeća“. WV je prvotno trebao graditi tvornicu na tlu Turske, od čega se odustalo zbog stalnih ratnih zbivanja na tome području. Na raspporedu su ostale Bugarska, Srbija i Hrvatska, pri čemu se kao moguća destinacija na tlu RH spominje bivša tvornica „Marko Orešković“ u Ličkom Osiku. Za mišljenje o ovom mogućem projektu zamolili smo Ličko-senjsku županiju čiji dopis prenosimo u cijelosti.

-Iako Ličko-senjska županija nema službenih informacija niti saznanja o dolasku odnosno mogućem ulaganju tvrtke VW u postrojenja bivše tvornice „Marko Orešković“ u Ličkom Osiku apsolutno podržavamo svaku novu investiciju koja bi pridonijela novom zapošljavanju i u okviru svojih ovlasti spremni smo pružiti svu moguću pomoć i potporu svim investitorima na području Županije. Osobito bi nam bilo zadovoljstvo da se ponovo revitalizira proizvodnja na području nekadašnje tvornice Marko Orešković Lički Osik koja je do početka 1990.-ih godina bila najznačajnije poduzeće metalne industrije Like s 1500 zaposlenika.

Predmetna investicija doprinijela bi prije svega povećanju konkurentnosti područja Ličko-senjske i privlačenju novih investicija, a time i zaustavljanju pada broja stanovnika, iseljavanja, povećanju kvalitete života, povećanju broja zaposlenih, poticanju inovacija, prilagođavanju radne snage uz obaveznu motivirajuću prekvalifikaciju jednog dijela nezaposlenih osoba.

Aktualni trendovi i problemi na razini države odražavaju se i na uspješnost realizacije investicija na području Županije. Vrlo nepovoljno djeluje učestalo mijenjanje zakonskih propisa koji se odnose na povlastice za potpomognuta područja, nepovoljna demografska slika i demografska kretanja, nedovoljan institucionalni odgovor na zakašnjela plaćanja, neplaćanja, prisilne provedbe ugovora i ostale administrativne probleme, nezavršeni proces razminiranja budući se još uvijek dio teritorija Ličko-senjske županije nalazi u minski sumnjivom području.

Samo snažna razvijena ekonomija preduvjet je za zaustavljanje odlaska mladih i osiguranje njihova kvalitetnog života u ovoj zemlji. Zato se nadamo da će se i inicijativa za otvaranjem pogona VW na području Ličkog Osika realizirati, stoji u dopisu Kabineta župana Ličko-senjske županije.

L. O.