Ilustracija

Kao i svake požarne sezone tako niti ove godine ličko-senjskim vatrogascima nije nedostajalo posla. Potvrdio je ovo vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović koji ističe kako je usporedbom vatrogasne 2020. i 2021. godine u razdoblju od 1. siječnja do 19. kolovoza u ovoj godini zabilježen 141 događaj manje u odnosu na 2020. godinu i gotovo pet puta manja opožarena površina na području Ličko – senjske županije. Ipak, usporedbom aktivnosti tijekom požarne sezone broj događaja je gotovo jednak, odnosno 134 događaja u 2021. godini, 139 događaja u 2020. godini, dok je povećan angažman vatrogasaca i vatrogasnih vozila te opožarena površina koja je tijekom 2021. godine veća nego 2020. godini i to za 1,7 puta. Ostović pri tome ističe:

-Do sada je tijekom požarne sezone 2021. godine kumulativno angažirano 160 vatrogasnih postrojbi sa 501 vatrogascem i 196 vatrogasnih vozila na 134 vatrogasna događaja. Opožarena površina u promatranom periodu iznosi 33 hektara. Tijekom požarne sezone modul ličko – senjski vatrogasaca (20 vatrogasaca s a osam vatrogasnih vozila) izvanredno je dislociran na područje Splitsko – dalmatinske županije (područja Labina Dalmatinskog) u trajanju od dva dana. Glavni napor požarne opasnosti tijekom požarne sezone traje do 30. rujna ove godine.

Uza sve ovo važno je napomenuti da se oprema vatrogasnih postrojbi u našoj županiji značajno poboljšala. Ukupno je nabavljeno  29 vatrogasnih vozila i čamaca, ističe vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

A obučenost vatrogasca? To doista nikada nije dolazilo u pitanje jer su se ličko-senjski vatrogasci bezbroj puta isticali svojim znanjem i odlučnošću da spašavaju ljudske živote i materijalna dobra. U ovoj maloj vatrogasnoj retrospektivi ne smijemo zaboraviti Banovinu, epizodu gdje se humanost posebno vidjela na djelu.

M. S.