Nov@TV ovog je vikenda prikazala rezultate istraživanja popularnosti političkih stranaka u RH. Pokazalo se da se situacija mijenja i da dojučerašnji visoko pozicionirane stranke bilježe pad, a neke porast. Dogodilo se po prvi puta od dolaska na vlast ove vladajuće koalicije da im je popularnost kod građana pala kao nikad do sad. Kukuriku koalicija je inače u stalnom padu ovih zadnjih tjedana. To imaju zahvaliti sve glasnijim aferama: smjenom Branka Šegona i ostavkom njegova šefa ministra Linića, pritvorena je županica Merzel, pod istragom je i bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Sabo, a spominju se i nove milijunske afere, nepotizmi i skandali. Postalo je svima jasno da ne postoje lopovske stranke nego lopovski političar s imenom i prezimenom. Spomenuta anketa bilježi pad popularnosti SDP koalicije i voljom građana ona danas iznosi 18.9%. HDZ se stalno uzdiže i njegova popularnost sada iznosi 23.3%. Tijekom vladanja ove Vlade po prvi put je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima u vodstvu na nacionalnoj razini. Stranka koja nam vodi najosjetljiviji resor gospodarstva je HNS i danas ima podršku građana od 1.2%. Što se to događa na političkoj sceni? Za komentar smo zamolili člana Nacionalnog vijeća i predsjednika ŽO HDZ-a dr. Darka Milinovića.
-To nije nikakvo iznenađenje. Već je odavno jasno, a sada su to napokon priznale i ankete, da je HDZ najjača politička opcija, ne samo u ovoj Županiji, nego i u Hrvatskoj. Ne treba biti u euforiji, već se pripremati za dolazak na kormilo Hrvatske, jer neće biti lako sanirati posrnulo gospodarstvo, do kojega je dovela ova nesposobna Vlada na čelu sa SDP-om. HDZ je jasno artikulirao probleme Hrvatske i ponudio rješenje za ovu agoniju kroz koju Hrvatska prolazi. HDZ realno ovoga trenutka, a znajući da se naši članovi rjeđe odazivaju na ankete, ima 10-15% prednosti pred SDP-om. Prvi uvjerljivi poraz SDP će doživjeti na izborima za EU parlament, što će potvrditi jakost HDZ-a.

Milinović:” Najveći SDP-ovac u Gospiću je Karlo Starčević”

Zadnji predizborni skup za EU parlament Saveza za Hrvatsku održan u Gospiću bio je karakterističan po nekim detaljima. Na istoj su se strani našli desno orijentirani političari državne i lokalne razine, poput Karla Starčevića, nezavisnog vijećnika s liste HSP-a i kandidatkinja za EU parlament iz HSLS-a Sanja Rukavina. Što im je odjednom zajedničko? Dr. Milinović odgovara.
– Najavljivali su veliki predizborni skup, na kojemu se skupilo dvadesetak ljudi iz Ličko-senjske županije. Ne bih ulazio u analizu što im je zajedničko, o toj neprincipijelnosti neka im presude građani u nedjelju. Pametnome dosta. Karlo Starčević dolazi i daje podršku Gabriću i lijevoj opciji, a onda nakon toga dolazi dati podršku Savezu za Hrvatsku. A jasno je da Karlo Starčević agitira za SDP, i učinio bi sve da HDZ i Tomislav Karamarko izgube, i zbog toga usko surađuje s SDP-om. Tako postaje jasno da je prvi SDP-ovac Gospića Karlo Starčević, što se i dokazalo na posljednjim lokalnim izborima na kojima je SDP snažno podupro Karla Starčevića, kaže dr. Milinović.
Koalicijska lista Savez za Hrvatsku trenutno ima potporu 6.1% građana. Predvodi je dr. Milan Kujundžić. Onaj isti koji je nakon gubitka izbora za predsjednika HDZ-a odjednom promijenio mišljenje i osnovao stranku Hrvatska zora. S njom je u koaliciji i HDSSB čiji je predsjednik Vladimir Šišljagić ovih dana u medijima prozvan zbog zlouporabe položaja župana. Skup u Gospiću neki su novinari u želji senzacionalističkih navoda nazvali veličanstvenim. Bilo je na njemu oko 30-40 Gospićana i isto toliko gostiju. Da bi se opravdalo što skup nije bio bolje posjećen neko se odmah dosjetio i krenule su glasine da se građani Gospića plaše. Čega i koga? Bilo bi ih sigurno nešto više da su znali za skup. Toliko je bio slabo organiziran da za njega nije znala ni većina novinara. Osim po principu od uha do uha. O građanima ne treba niti govoriti. Izbori su blagdan demokracije, a izbori za EU parlament važni su kao i svi ostali. Stoga 25. 5. Izađimo na izbore u što većem broju. Građani će znati izabrati najbolje i bez pametovanja onih kojima nikako da postane jasno jesu li lijevi, desni ili srednji.

V.K.