„Lika 2014.“

GOSPIĆ- Okupljanje predstavnika podružnica Hrvatskog časničkog zbora RH pod nazivom „Lika 2014“ doveo je u Gospić više od 250 predstavnika ove udruge iz cijele Hrvatske. Susret umirovljenih časnika i dočasnika HV-a upriličen je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Gospića gdje su vijence položili predstavnici HČZ-a na čelu s predsjednikom, stožernim brigadirom Rozarijom Rozgom. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao i podno poprsja blaženog Alojzija Stepinca. U ime domaćina Grada Gospića vijenac je položio predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar.
U dvorani POU „dr. Ante Starčević“ održana je Izborno-izvještajna skupština Hrvatskog časničkog zbora. Predsjednik HČZ-a stožerni brigadir Rozarijo Rozga, izdvojio je nekoliko detalja koje članovi ove asocijacije smatraju važnima, a posebice pitanje vojne pričuve.
-Većina država, članica NATO saveza, imaju angažiran pričuvni vojni sastav. Hrvatska vojska još nema riješeno pitanje pričuve, što smatramo pogrešnim. U našim redovima ima dovoljno mlađih časnika i dočasnika, čije obrazovanje, stručno i ratno iskustvo mogu biti od velike koristi HV-u, a posebno mladim kadrovima. Imamo 6 530 članova, dakle veliki ljudski potencijal koji je potpuno neiskorišten. Danas u Hrvatskoj vojnu pričuvu praktično niti nemamo. O potencijalu HČZ-a govori i podatak da smo se samostalno organizirali prilikom prikupljanja humanitarne pomoći postradaloj Slavoniji, a naši su članovi odlazili na teren i pomagali u saniranju nastalih šteta, rekao je stožerni brigadir Rozarijo Rozga. Tijekom rasprave o Izvješću o radu HČZ rečeno je kako javnost vrlo malo zna o radu ove udruge, prvenstveno zbog slabe medijske zastupljenosti. Nakon prihvaćanja izvješća o radu za predsjednika HČZ RH u narednom je mandatu jednoglasno ponovno izabran Rozarijo Rozga.
Drugoga dana boravka u Gospiću članovi HČZ-a posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, a nakon toga su u pratnji domaćina, časnika bivše 9. gardijske brigade „Vukovi“, obišli nekadašnju crtu obrane kod Gospića i područje Medačkog džepa. O Domovinskom ratu na području Like predavanje je održao pukovnik Ante Došen-Tun, jedan od zapovjednika 9. gbr. „Vukovi“.

M. S.

Nastavak ispod oglasa