U ovim vremenima kada nas počesto hvataju duhovna kriza i apstinencija pokazalo se kako je Internet spasonosna formula. Knjižnice su zatvorene pa je taj već pomalo odbačeni medij sada postao kao medijska fusnota. Da nam nije Interneta kako bi se inače u široj javnosti doznalo da je Zvonimir Tonković iz Otočca skladao i snimio novu pjesmu. 

Njegov video-uradak pod naslovom „Lika 2020“ čisti je antipod trenutne situacije koronavirusa. Elegična ljubavna skladna protkana scenama neumorne rijeke Gacke podsjeća nas na  pregršt lijepih stvari. Zvonimir nam pojašnjava sukus njegova viđenja Like 2020.

-Riječ je o skladbi koja se kao ideja pojavila krajem 2019. U tom prvom susretu sa melodijom i tekstom ova skladba je više naginjala ka klasičnoj etno-fantaziji s motivima tambure, tekst se uklapao u cijelu priču, a i trajanjem je bila u okvirima tri minute. Onog trenutka kada sam počeo snimati prve taktove bilo je jasno da sam otišao u nekom sasvim drugom pravcu. Oduvijek mi je želja i inspiracija stvarati glazbu koja kombinira arhaične elemente prepoznatljivi lički „ooj“, melodija, instrumenti poput dangubice  i zvukove moderne glazbe, ali i klasične glazbe. Kao finalni produkt dobije se glazba koja vuče korijene iz naroda, ali ima i tu određenu dozu urbanog zvuka. U svemu ovome zapravo se još uvijek na određeni način tražim, ali mislim da se ipak stilski gledano može osjetiti da je to glazba izišla iz jedne emocije koja pak crpi ideje iz istog bazena. Možda je kao određena dodatna iskra pomogla i cijela ova situacija s koronavirusom i činjenicom da svi imamo puno više vremena sami za sebe, i možda nam je više nego inače lakše zaviriti unutar sebe i pronaći tu neku nit vodilju- pripovijeda nam ovaj otočki glazbenik koji je u ovom zadnjem djelu „stopio“ zvuk tambure i električne gitare. 

U spotu se pojavljuju djevojke, bake i postariji ljudi, dakle generacije koje životu daju upečatljivu auru. Zvonimir im se posebno zahvaljuje.

-Ti su mi ljudi, slučajno ili ne, puno pomogli ostvarenju ove ideje… Iskreno im se zahvaljujem. Mislim tu na statistice i statiste, a to su: Vanessa, Ivona, Manuela, Kristina, Nikolina, Ivan, Ema, Edi, Ksenija, baka Ruža, jedan interesantan gospodin Mate s gitarom koji je u to vrijeme doista bio u izolaciji tako da sam ga snimao iz propisane udaljenosti. Hvala i dvojici čuvara stada ovaca Matiji i Josipu koji se možda toliko ne vide u kadru, ali zato je njihovo stado ono što simbolički daje onu dodatnu notu cijeloj priči. 

Posebno hvala color correctoru Josipu Ataliću koji je puno posla napravio oko uređivanja video materijala što nije bilo nimalo jednostavno obzirom da je cijeli spot sniman sportskom go-pro kamerom, zaključuje Zvonimir čiji je novi uradak „Lika 2020.“ odmah postao hit na Youtube.

Na ovaj način iz Otočca stižu dobre vibracije i potpuno negiraju usiljene i lažne  hiperbole po kojima je „Otočac-grad s posebnim potrebama“. Ponekad je dovoljno čuti stih pjesme koji veliča „ta tvoja oka dva“ da bi se percepcija ljudi, grada i areala uz Gacku smjestila na životni pijedestal kakav zaslužuju.

Link na pjesmu: https://youtu.be/qn429l1JHuQ

M.S.