Hote Velebno 2007. godine
Hote Velebno 2007. godine
Hote Velebno 2007. godine
-
Baške Oštarije

    Snijeg zvan „čežnja“ nikako da nas posjeti. Potajno smo se radovali prvim obilnijim pahuljama u vrijeme Božića  i oko Nove godine, ali uzalud. Meteorolozi  najavljuju prve jače snježne oborine u Lici   tek koncem  siječnja ili početkom veljače. Bude li tome tako na svoje će doći ljubitelji zimskih sportova. Za sanjkanje nije problem pronaći nekakvu padinu, ali za skijanje valja potražiti pripremljene staze sa žičarom, tj. vučnicom.

    Kako sada stvari stoje  ljubitelji skijanja   moći će se (padne li konačno snijeg) kvalitetnije  baviti ovim sportom samo izvan granica Ličko-senjske  županije.  Aktualni vlasnici hotela „Velebno“ rasprodali su mehanizaciju potrebnu za održavanje skijaških staza  na Baškim Oštarijama, a vučnica je    devastirana. Iz NP Plitvička jezera dobili smo neslužbenu informaciju po kojoj za stavljanje u funkciju žičare u Mukinjama nedostaju neki dijelovi i tehnička rješenja. Treće  skijalište na koje bismo mogli računati nalazi se u velebitskom selu Krasno. Kako stvari stoje niti  ono neće  ove sezone  primiti skijaše. Zatvoreno je već sedam godina i Grad Senj se obvezao  da će pronaći koncesionara. Konačno su riješeni  imovinsko pravni odnosi, problem koji je i zatvorio ovo skijalište.  Prema najavama Grad Senj preuzeo je obvezu pronalaska koncesionara „za jednu kunu godišnje“ . Međutim, ništa se za sada nije promijenilo. Predsjednik Mjesnog odbora Krasno Ivan Anić kaže kako

-
Mukinje

se prema njegovim saznanjima  cijela procedura prekasno pokrenula. Na taj bi način novi koncesionar sanaciju terena i tehnike mogao realizirati tijekom 2014. godine, odnosno staviti skijalište u funkciju tek  naredne zime. U Gradu Senju dobivamo neslužbeni odgovor po kojemu natječaj za koncesiju skijališta Krasno nije niti objavljen. Zbog čega se to dogodilo nismo uspjeli doznati. Rekoše nam „obratite se pismeno uredu gradonačelnika ili glasnogovornici“. Nismo tako postupili jer nas je zanimao podatak je li natječaj za koncesionara skijališta raspisan ili nije. Nije raspisan, doznajemo.

      Ukoliko želite na skijanje  onda ćete  se ovim lijepim sportom moći baviti izvan granica Ličko-senjske županije. Osim snijega potrebno je imati uređenu  i održavanu stazu, strojeve za njezino održavanje, vučnicu i  ostale popratne sadržaje.   Oni koji imaju poneku kunu viška i vole skijanje i zimske sportove uputit će se u  udaljenije destinacije. Čak  da imamo  snijega viška skijašima bi to bila slaba utjeha. Onda su nam svi drugi krivi što skijališta  nema „u našem dvorištu“.

L. O.