Dir. "Lika cesta" Željko Devčić

„Lika ceste“ d.o.o. koje su osnovane 1997. godine, jedno su zasigurno od najprepoznatljivijih poduzeća u Ličko senjskoj županiji, jer njih, odnosno njihove radnike i mehanizaciju možete vidjeti na cestama u svako doba dana ili godine, bez razlike na vremenske (ne)prilike . Oni su ti koji potiho ali redovno, obavljaju radove održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta a na temelju sklopljenih ugovora s nadležnim upravama za ceste, te na temelju godišnjeg, odnosno mjesečnih planova održavanja.
Iako kad ih na cestama vidimo, nerijetko opalimo masnu psovku ili „opet oni“, „pa dokle će raditi“ …, zaboravljamo da su oni upravo ti koji brinu za našu sigurnost, za našu što ugodniju i kvalitetniju vožnju po 525.779 km državnih i 1.172.170 km županijskih i lokalnih cesta.
A sve je kod njih organizirano kao po jednoj „špagi“, posloženo u djelovanje preko 4 Nadcestarije (Otočac, Gospić, Korenica, Senj) i 3 Cestarije (Donji Lapac, Jezerane, Karlobag), kroz koje 197 radnika provodi poslove na održavaju, zaštiti, rekonstrukciji i izgradnji cesta i cestarskih objekata. „Lika ceste“ d.o.o. jedan su kolektiv koji je sa 43 posto u vlasništvu Županije Ličko senjske a ostali dio je u vlasništvu malih dioničara (zaposlenika). Zbog smanjenja prihoda ali uzimajući u obzir vrijeme recesije i svih zbivanja u našem okruženju i u „Lika cestama“ neminovan je bio proces sa smanjenjem broja radnika, no ne tako drastičnim i bolnim rezovima već, kako kaže član Uprave i direktor „Lika cesta“ Željko Devčić, promišljenim i korektnim zbrinjavanjem radnika koji imaju uvijete za mirovinu, kojima je isplaćena otpremnina. Direktor „Lika cesta“ Željko Devčić kaže da u njegovom dosadašnjem mandatu, od 1,5 godine koliko je na čelu ove tvrtke, zbrinuto je odnosno otpušteno 13 radnika, ali je u međuvremenu i zaposlen određen novi broj, mlađih radnika.
A da bi se poslovi obavljali kvalitetno u „Lika cestama“ redovno se provode poslovi na održavanju i obnovi mehanizacije:
„Ne možemo reći da imamo reprezentativnu mehanizaciju, ali pazimo na taj dio koji nam je u stvari osnovni nositelj u poslovanju. Da bi vozni park, odnosno mehanizacija pratila potrebe koje se iz dana u dan sve više iskazuju, u 2014. godini u tu smo svrhu investirali 2,5 milijuna kuna. Raspolažemo sa kamionima, radnim strojevima, traktorima, osobnim vozilima, ophodarskim vozilima, vozilima za zimsku službu. Da li uspijevamo pravovremeno i kvalitetno odraditi poslove to ostavljam građanima na procjenu, no izdvojio bi tek jedan ne manje važan segment po kojem su nas iz Zagreba pohvalili za naš posao zimske službe, jer smo u jednom trenutku tijekom zime, kada je primjera radi Rijeka bila odsječena dva dana od svijeta, mi smo uspjeli održati prometnicu prema Dalmaciji otvorenom. Upravo na takvim stvarima pokazuje se vrijednost naši radnika, njihove odgovornosti i požrtvovnosti prema poslu kojega obavljaju. Naravno da bi za sve što rade i koliko sebe daju u tim poslovima trebali biti i adekvatno plaćeni. Plaće su u prosjeku sa plaćama 14. sličnih poduzeća u Hrvatskoj koje obavljaju slične poslove, ali „Lika ceste“ su jedne koji najveći dio prihoda odvajaju za plaće, i to 30 posto, dok je neki optimum oko 23 posto na nivou Hrvatske u ovoj branši. Naravno da bi plaće mogle biti i veće, ali bi onda neminovno morali posegnuti prema onim mjerama koje idu prema smanjenjem broja radnika, što ponovno otvara brojna socijalna i ostala pitanja“ – kazao je dir. Željko Devčić.
„Lika ceste“ u svojem poslovanju iskazuju i socijalnu, odnosno humanu komponentu, tako da nerijetko učestvuju u pomaganju raznim ustanovama koje imaju iskazane potrebe, bilo u vidu novčanih donacija a u većini obavljanjem manjih radova. Vidan je i napredak u poslovima vezanim za usavršavanje radnika, na njihovom obučavanju i školovanju, tako da je tijekom 2014. godine izdvojeno 50.000 kn na obuku odnosno osposobljavanje na radu sa uređajima a ulažu se sredstva za opremu radnika.
Također, u tijeku je certifikacija sustava upravljanja kvalitetom i okolišem kojem je cilj probuditi svijest djelatnika za očuvanjem okoliša i za kvalitetnijim obavljanjem poslova.
Dir. Željko Devčić kaže da 15. lipnja u stvari završavaju poslovi djelatnika Lika cesta na glavnim pravcima DC Jadranska magistrala, Lička magistrala i Središnja DC a sve kako bi se promet što kvalitetnije odvijao. Učinili smo veliki dio poslova, pojačanim radovima, kako bi sa 15. lipnjem mogli omogućiti kvalitetan protok vozila na cestama koje pokrivaju. Naravno, mi smo uvijek tu, u slučaju nepredviđenih potreba, jer „Lika ceste“ do sada su pokazale svoju snagu, stručnost i htijenje da se poslovi obave kvalitetno, što je uostalom interes svih nas zajedno, kazao je dir. Željko Devčić.
LO