Lika Clubbing ne posustaje!

0

   Svako malo Lika Clubbing  se pojavljuje  kao organizator i nositelj raznorodnih  događanja što se sukcesivno  najavljuju i održavaju, a  u pravilu nose odličan „feedback“. Ova  društvena organizacija koje je zakoračila  u treći milenij jer zapravo djeluje putem društvene mreže Facebook Još malo pa će LC slaviti godinu i pol djelovanja, a o njihovim smo aktivnostima već doznali  puno dobra. Zemljopisno gledano LC je odavno izašao iz okvira koje nosi u svojem nazivu.   Od početka 2013.  „Lika Clubbing facebook team“ teži biti prvi lički startup koji pravovremeno, točno i pouzdano daje informacije o zbivanjima u noćnom životu, glazbi i i showbizu te se profesionalno bavi marketingom i PR-om. S obzirom da takvih sadržaja i ponude  u Ličko-senjskoj županiji nema mnogo,  i sami se bave organiziranjem i vođenjem raznih tematskih događaja pomažući klubovima napraviti  kvalitetan marketing kojeg oni u većini slučajeva uopće nemaju. Među njima su najjači community manageri u županiji, vrhunski organizatori, probrani kreativci te studenti marketinga, PR-a i računarstva.

   Prvi među jednakima u LC je Ante Fumić, zagrebački student ličkog podrijetla. Rođen je  u Zagrebu  prije 25 godina. Student je Pravnog fakulteta t Poslovne akademije „Experta“ smjer Menadžer Marketinga. Osnivač je i kreator koncepcije udruge  „Studentski Zbor Gacke“.  Direktor  je za STEP (Student Trainee and Exchange Programm) u udruzi studenata prava „ELSA Zagreb“ (European Law Student Association Zagreb), te aktivni član Koordinacije studentskih zavičajnih udruga  u Zagrebu više od dvije godine. Uvijek se vraćao Lici pa je s prijateljima  organizirao više od 50 događaja i promocija  Like i Gacke u svakom pogledu. Iza mene je preko 50 organiziranih studentskih projekata i sličnih aktivnosti. Sve navedeno Ante i dečki su odradili gratis, prečesto na vlastitu financijsku štetu. Ovi su redci svojevrsna zahvalnost LC i svima koji su u  nekom projektu dali svoj obol.

Oglas

 Je li Lika Clubing u ovoj regiji dovoljno prepoznat kao  promicatelj kulturnih, umjetničkih, društvenih i inih sadržaja i vrijednosti?

   Prepustio bih taj odgovor našim fanovima na facebook-u i svima onima koji su posjetili događaje koje smo mi stvarali. Filozofija našeg djelovanja je stvarati dobru zabavu i putem društvenih mreža poticati mlade ljude na razmišljanje o glazbi, smijehu, i nekim vedrijim stvarima koje nas danas okružuju iako je vrijeme za sve mlade danas vrlo teško. Želimo da „Lika Clubbing“ mladima bude pogled u nešto bolje, bolju zabavu, bolji društveni sadržaj, ljepše vrijednosti kojih u županiji imamo napretek. S obzirom da nas „crna kronika“ čeka na svakom koraku, pokušavamo činiti odmak od toga nekim vedrijima sadržajima. Objavljujemo i volimo glazbu, dobre poučne priče, interesantne zanimljivosti, mirno „laku noć“, intervjue s glazbenim nadama  i općenito njegujemo jedan pozitivan pristup mladima.

Na koji se način klub financira?

    Pokrivanje troškova jedino je što zasad poznajemo u našem radu koji traje 0-24h dnevno i gledamo na to kao volontersko ulaganje vremena troje ljudi koji svakodnevno  na  Lika Clubbing fan stranici obavljaju svoju poslove. Ulažemo u svoju budućnost i trudimo se napraviti posao, pokrenuti naš startup. Ugostitelji s kojima smo radili u otprilike  90%  slučajeva ne priznaju marketing i organizaciju kao nešto što bi trebalo iziskivati i određene troškove, ili smatraju kako im je to nepotrebno. Samim time ne daju nam prostora provoditi neke naše ideje, iako oni to sami nikad neće priznati. Ipak, ne žalimo se i u okviru naših mogućnosti trudimo se ponuditi što kvalitetniji sadržaj.

Jeste li zadovoljni s angažmanom ostalih članova kluba kada je u pitanju organizacija nekih sadržaja ili manifestacija?

Naš tim nije velik. Ima nas devet, od kojih je troje stalno aktivno a ostali se uključuju po potrebi. Osim toga imamo još nekoliko mladih PR-ovaca i mladih iz svijeta marketinga koji se povremeno po potrebi uključuju u naše aktivnosti.

 Koji sadržaji  po vašem mišljenju nedostaje mladim ljudima Ličko-senjske županije? 

Nedostaje im koncerata, dobre glazbe i širine glazbene ponude klubova i kafića. Nažalost, naši mladi imaju priliku čuti i izlaziti samo na one stvari koje su im servirane s nekim drugim interesima, a ta glazba je u većini slučajeva turbofolk. Poštujem onu staru latinsku izreku „De gustibus non disputandum.“ (O ukusima se ne raspravlja), kao što i tvrdim da naš tim nije nikada imao ništa protiv narodne i bilo koje prekogranične glazbe, ali držim da postoji i druga glazba i mi smo na tome temeljili svoj brend i organizaciju. Postoje mnogi žanrovi koje mladi preferiraju a nemaju ih gdje poslušati. Iz tog razloga dovodili smo i DJ-e iz drugih gradova koji su na našim događajima zabavljali uz drugačiju domaću i stranu glazbu.

 Je li turbo-folk još uvijek prejak u smislu popularnosti među mladima?

Kako uopće objasniti fenomen takve  glazbene (ne)kulture  u RH, posebice danas kada i u Srbiji, odakle potječe, taj glazbeni pravac gubi poklonike?

Činjenica je kako turbofolk gubi bitku u Hrvatskoj. Taj „fenomen“ na mala vrata stiže i u našu županiju, iako smatram da je još veći „fenomen“ što je u Hrvatskoj turbofolk dugo vremena bio popularniji nego u Srbiji. Razlog popularnosti turbofolka  je vjerojatno novac koji su ugostitelji zarađivali na takvoj glazbi, dok s druge strane naše izvorne klape i tamburaši nisu mogli parirati financijskoj „popularnosti“.  Čeka se novo vrijeme, to jest čeka se nova glazba koja će preuzeti popularnost koju je turbofolk izgubio. Usudio bih se reći kako dolazi vrijeme etno zabavne hrvatske glazbe, tome u prilog  ide činjenica koja upućuje na to da već neko vrijeme kuha tamburaška scena u Hrvatskoj pa i u našoj županiji. Jedne zvijezde dolaze, druge odlaze. To je normalan slijed razvoja glazbe.

Potičete li aktivnosti mladih u županiji i u kojem smislu?

Što se tiče aktivnosti mladih, trudimo se maksimalno podržati kad god je to u našim mogućnostima. Prošle godine smo pomogli marketingom u organizaciji nekoliko humanitarnih akcija i  jednu smo organizirali, podržavamo mlade DJ-e i bendove, u tom cilju ove godine uveli smo i objavljujemo intervjue s njima, nedavno smo podržali udrugu navijača iz Karlobaga „Uvijek vjerni“ a općenito se trudimo razviti kontakt s mladima i ponuditi svima priliku da se istaknu. I ovim putem pozivamo sve koji smatraju da možemo surađivati na nekom području, bilo marketinškom, organizacijskom ili  nekom trećem, neka nam se slobodno jave.

Lika Online zahvaljuje Anti Fumiću,  predsjedniku Lika Clubinga. Njemu i svim aktivistima LC želimo puno dobrih rezultata i najbolje  želje da bi ustrajali u svojim projektima.

M. S.