U duhu tradicije Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ iz Rijeke organizirala je danas tradicionalni „Dan sjećanja“ kako bi se još jednom poklonili svojim poginulim suborcima i prijateljima koji su stradali na ličkoj bojišnici i diljem Hrvatske. Karavanu od 50 sudionika činili su roditelji i članovi obitelji poginulih, kao i njihovi suborci. Prvi dio komemoracije  održan je u središtu Gospića, na Trgu Alojzija Stepinca.

Vijenci su položeni podno spomen-poprsja prvog  hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Sjenama poginulih najprije su se poklonili članovi obitelji poginulih Ajkula, predstavnice Udruge udovica poginulih branitelja i članovi USPDR „Ajkula“. Slijedili su župan ličko-senjski Darko Milinović s najbližim suradnicima i savjetnikom za branitelje Milanom Kolićem, predstavnici Grada Gospića, izaslanstvo Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ i u ime Policijske uprave ličko-senjske načelnik Josip Biljan.

Nakon komemoracije predsjednik USPDR-a Perica Prpić zahvalio se svima koji otimaju zaboravu žrtve pale u Domovinskom ratu.

-Kao i svake godine od konca rata mi povodom Dana sjećanja obilazimo mjesta gdje smo se borili i ginuli. Pri tome Gospić i Velebit imaju posebno značenje. S nama su danas roditelji naših poginulih prijatelja i suboraca, udovice, članovi njihovih obitelji. Dok god budemo mogli  mi ovu tradiciju nećemo prekidati. Želim se posebno zahvaliti županu Darku Milinović i njegovim suradnicima jer su svake godine s nama. Tu su i naši prijatelji iz 9. gardijske brigade, predstavnici Grada Gospića… Odavanje počassti svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima naša je trajna obveza i dio projekta „Da se ne zaboravi“ u kojem nas podupire i Ministarstvo hrvatskih branitelja, istaknuo je Perica Prpić.

Drugi dio komemoracije održan je podno Velebita, kod spomenika poginulim policajcima  u Rizvanuši. Upravo su riječki policajci najteže ratne godine i zime proveli u surovim uvjetima na Velebitu, gdje je i poginuo njihov prvi zapovjednik Marino Jakominić. Riječke Ajkule su tijekom rata ostale bez osam policajaca, dok ih je 25 teško ranjeno.

M.S.