Udruga uzgajivača ovaca „Lika“ iz Gospića, uz pomoć HPA i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, priredila je 6. Izložbu ovaca Ličko-senjske županije. Priredba je održana u sklopu Jeseni u Lici, a osim vrhunskih kolekcija ovaca pasmine pramenka posjetitelji su mogli vidjeti i izloške Udruge uzgajivača malih životinja iz Gospića koji su izložili ptice pjevice, golubove kokoši i zečeve.
Povremeno jaka kiša omela je okupljanje većeg broja posjetitelja na ovoj inače atraktivnoj prirebi, ali ne i ocjenjivanje najkvalitetnijih grla. Stručni ocjenjivački žiri pod vodstvom dr. vet. Tomislava Rukavine apsolutnim šampionom ovogodišnje izložbe proglasio je ovna uzgajivača Franje Ramljaka iz Korenice. Najbolju kolekciju ovaca uzgojio je Milan Knežević iz Kompolja, dok je prvu nagradu među ovnovima dobilo grlo vlasnika Jove Žigića. Dr. vet. Tomislav Rukavina, direktor Veterinarske ambulante Gospić, ističe kako Lika ima svem predispozicije za napredak ovčarstva.
-Trenutno se po službenim podacima govori o oko 65 tisuća ovaca na ovom prostoru, dok je stvarni broj ipak nešto manji. U 70% slučajeva riječ je o domaćoj pasmini pramenki. S obzirom da će lička janjetina vrlo skoro dobiti europsku markicu za zaštitu kvalitete autohtonog proizvoda, uvjeren sam da će to dodatno motivirati uzgajivače pa će se broj ovaca u skroje vrijeme znatno povećati. Lika ima idealne uvjete za uzgoj ovaca, velike parcele sa vrhunskim pašnjacima, što će uz sve traženiju janjetinu to biti razlog i povećanog uzgoja ovaca, ističe je dr. vet. Tomislav Rukavina.
H. J.