Lika je još uvijek minama najzagađenije područje RH

Prezentacija pod nazivom „Minski sumnjiva područja u Ličko-senjskoj županiji“ koja je danas održana u Kulturno-informativnom centru Gospić u organizaciji Ličko-senjske županije i Ravnateljstva Civilne zaštite RH privukla je sve dionike za žurna djelovanja.

Na prezentaciji je bio ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, ličko-senjski župan Ernest Petry i njegovi zamjenici Jasna Orešković Brkljačić i Milan Uzelac, kao i ravnatelji ustanova i operativnih snaga s područja Ličko-senjske županije. U uvodnom dijelu prezentacije ravnatelj Damir Trut iznio je mnoštvo brojki koje oslikavaju minsku situaciju na ovim prostorima.

Nastavak ispod oglasa

-U Ličko-senjskoj županiji je nakon Domovinskog rata ostala jako zagađena minama. To je kroz dugo razdoblje prouzročile socijalne, ekonomske, gospodarske i razvojne probleme. Tako je Lika uz Sisačko-moslavačku i Osječko-baranjsku županiju predstavlja minsko najzagađeniji dio Hrvatske. U razminiranje se već 25 godina ulažu znatna financijska sredstva, uz ogromno znanje i sposobnosti svih koji rade na razminiranju.

Razminiranje kuća i okućnica, državne granice, gospodarskih objekata, zaštićene prirode i poljoprivrednih površina najvažniji su elementi ove situacije. Jedan od najopasnijih segmenata ovoga posla su i šume jer je tu smanjena operativna sposobnost strojeva i ljudi, na mnogim mjestima su te površine zarasle u šikaru. Usporedo s ovim poslom idu i vrlo ciljane edukacije građana kako bi bili svjesni minske opasnosti. Lani smo imali jedno smrtno stradavanje u Karlovačkoj županiji kada nam je jedan ilegalni migrant ušao u minsko polje. Zadnja nesreća pirotehničara bila je 2016. godine. Od 2004. godine do danas na sreću nije u minskim poljima stradalo niti jedno dijete.

Na području Ličko-senjske županije od mina je do danas stradalo 57 osoba, od toga 23 smrtno. Od 1998. do danas je na razminiranje utrošeno oko 7 milijardi kuna, većinskim dijelom su to državna sredstva, zatim donacije i sredstva EU. Godišnje se za ovu namjenu troši oko 400 milijuna kuna. Koncem prošle godine minsko-sumnjive površine u RH iznosile su 204 četvorna kilometra pa bi radeći ovom dinamikom cijela RH do 2025. godine trebala biti minski očišćena.

Što se tiče ove županije uspješno su okončane dvije velike operacija razminiranja: očišćeno je 26,5 km poljoprivrednih površina u vrijednosti radova od 222 milijuna kuna i područje Velebita s vrijednosti radova od 210 milijuna kuna. Pri ovome poslu računamo na 110 milijuna eura iz fondova EU. U ličko-senjskoj županiji je pod minama ostalo gotovo 90 km2 površina rekao je ravnatelj Damir Trut.

Župan Ernest Petry zahvalio se na iscrpnom izvješću i dosadašnjoj suradnji te pohvalio sve operativne snage za žurna djelovanja na ovome području.

-Nama u Ličko-senjskoj županiji je od vitalnog značenja da se od mina očisti sav ovaj prostor, a građanima omogući potpuno slobodno kretanje, obrada polja, korištenje pašnjaka i šuma. Kako smo čuli za to će trebati još oko četiri godine. Ovo je važno i zbog novih investicija jer će se dodatno ulagati sredstva u razvoj poljoprivrede, posebno stočarstva.

Mi smo pozicionirali u sklopu Jadranske regije i tako ćemo povlačiti nova sredstva EU. Nažalost, imamo ispod 45 000 stanovnika, što je gubitak oko unatrag 20 godina od oko 21 posto. Uz to većinu našeg stanovništva čini starija populacija, gotovo 1/3 je iznad 60 godina starosti. Zato nam je svaki segment razvoja i svaka investicija vrlo bitne. Pri tome je svakako vrlo bitna stavka razminiranje jer će to značiti povećanje broja Obiteljihskih poljoprivrednih gospodarstava, istaknuo je župan Petry.

L.O.