U dvorani hotela „Jezero“ održana je završna konferencija projekta integralnog gospodarskog razvoja Like i Primorja. Konferencija je održana tamo gdje je sve i započelo prije pet godina kada su predstavnici struke i medija pomalo sumnjičavo reagirali na sukus dvaju turističkih destinacija koje na prvi pogled imaju malo toga zajedničkog. Zbog epidemioloških razloga nije bila upriličena uobičajena konferencija, ali su  predstavljeni rezultati koji  daju nadu i pokazuju kako se radom i dobrim idejama može ostvariti i ono za što se vjerovalo da je nemoguće u Lici, kao najslabije naseljenom području Republike Hrvatske.

Korak u ovome pobjedonosnom hodogramu svakako je i projekt „INTEGRA Lika 2020“  kao petogodišnji projekt osmišljen u Lokalnoj akcijskoj grupi Lika još 2015. godine na kojem su od samih početaka radili Tomislav Kovačević, kao tadašnji voditelj LAG-a, a danas ravnatelj NP Plitvička jezera,  Danijel Tušak, privatni poduzetnik iz Gospića i još uvijek aktualni predsjednik LAG-a Lika te Petra Aničić i Ivana Starčević kao voditeljice projekata LAG-a. Glavni cilj projekta bio je brendiranje destinacije Lika kao destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije.

Poznato je kako cijela Lika, zajedno s morskom stranom Velebita, predstavlja posebnu prirodnu cjelinu jer se na  tom području nalaze tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park, park biosfere te niz drugih prirodnih fenomena s bogatom bioraznolikošću. Gotovo 60 posto ovog područja nalazi se u europskoj ekološkoj mreži NATURA 2000,  što doprinosi činjenicama o besprijekornoj čistoći i prirodnoj ljepoti i ravnoteži ovog podneblja.

Kao nezaobilazni turistički magnet svakako je hrana koja se u ovakvom podneblju proizvodi. Ona ima izniman okus, a kako bi se stvorila prepoznatljivost, osmišljen je destinacijski certifikat kvalitete pod nazivom Lika Quality. Najpozvaniji za definiranje ove priče svakako je Tomislav Kovačević.

-Trenutno je u ovom sustavu 160 proizvoda koji se proizvode na 59 OPG-ova. Brend Lika Quality nadišao je granice Lika destinacije te je ove proizvode sada moguće pronaći u trgovinama diljem Hrvatske. Ovaj jedinstveni sustav certificiranja i brendiranja prepoznat je i u drugim destinacijama koje i same pokreću vlastite certifikate. Među Lika Quality proizvodima posebno se ističu mliječni proizvodi, posebice sir lički škripavac, koji je zahvaljujući upravo ovom projektu već na putu dobivanja EU zaštite zemljopisnog podrijetla. Tu su i ličke rakije od voća, med, razni džemovi kao i mesni proizvodi od koji posebno ističemo meso od buše, lokalnog autohtonog goveda. Osim prehrambenih proizvoda u sustavu Lika Quality nalaze se i brojni suveniri među kojima se ponosno ističe lička kapa, istaknuo je Tomislav Kovačević.

Kako bi cijeli ciklus bio zaokružen, u sklopu projekta „INTEGRA Lika 2020“ osnovana je i Poljoprivredna zadruga Lika coop koja okuplja lokalne proizvođače i njihove proizvode plasira na tržište. Kovačćević je definirao ove korake koji su se nametali sami po sebi.

-Destinacija Lika obuhvaća šire zemljopisno područje od postojećih administrativnih granica Like jer osim Ličko-senjske županije, ova destinacja obuhvaća i dijelove Zadarske te Karlovačke županije. Poslovi brendiranja takve zemljopisno velike destinacije povjereni su lokalnom turističkom klasteru pod nazivom Klaster Lika destination. Tako se po suvremenim načelima destinacijske menadžment organizacije provodi ovaj zahtijevan, ali odlično prihvaćen projekt. Upravo zahvaljujući njima, destinacija Lika ove godine dobila je svjetsku nagradu te je uvrštena u TOP 100 Global Sustainable  Destination. Dobiti ovakvo svjetsko priznanje za održivi razvoj destinacije, svakako je veliko priznanje, naglasio je Tomislav Kovačević.

Projekt „INTEGRA Lika 2020“ doživio je svoj uspješni  završetak. Destinacija Lika pozicionirana je sada i na svjetskoj turističkoj karti, dakle svoju krunu priznanja ostvarila je na svjetskoj razini. Sudionici jučerašnje završne konferencije ističu kako je radosno vidjeti kako se u pasivnom kraju, kakvim se dekadama smatrala Lika, može uspješno provesti dugoročni uspješni strateški projekt. Svakako je pri tome bitno znanje pretvoriti u viziju pa je provesti u djela  na adekvatan način koji generira uspješne rezultate. Za uspješnost je zaslužno i umreženo djelovanje što je projekt „INTEGRA Lika 2020“  dokazao na djelu.  

M.S.