Lika je veliko gradilište po pitanju kvalitetne vodo-opskrbe i aglomeracije

U Sali za sastanke Ličko-senjske  županije održan je danas još jedan kolegij u organizaciji župana ličko-senjskg Ernesta Pertryja. Bili su nazočni svi načelnici općina i gradonačelnici Ličko-senjske županije. Ovome je prethodio sastanak  s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, direktorom Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Gordanom Gašparovićem i voditeljicom Vodnogospodarske ispostave „Lika, Podvelebitsko primorje i otoci“ Lidijom Pernar.

Nakon sastanka župan Petry se obratio novinarima.

Nastavak ispod oglasa

-Održali smo još jedan sastanak s nositeljima jedinica lokalne samouprave. Danas je bilo govora o realizaciji određenih projekata vezanih uz vodo-opskrbu na ovome području. Zahvaljujem se g. Đurokoviću, direktoru Hrvatskih voda koji nas  je sve saslušao, poglavito gradonačelnike i načelnike općina koji su iznesli svoje probleme  vezene uz ovu tematiku. Ovo je po prvi puta da je g. Đuroković u našoj Županiji održao ovakav sastanak pa je dogovoreno da ćemo u narednom razdoblju intenzivirati ovakve susrete kako bi se pospješila vodo-opskrba, aglomeracija  i izgradnja pročistača. Ove godine kreće aglomeracija na području NP Plitvička jezera u vrijednosti od 400 milijuna kuna, u tijeku je aglomeracija na području Novalje, a uznapredovaloj pripremi je projekt za aglomeraciju na području Gospića i Otočca. U Otočcu će se uskoro zamijeniti cijevi vodovodnog sustava. Slično će se dogoditi i u svim gradovima i naseljima Ličko-senjske županije, zaključio je u izjavi župan Petry.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio se na sastanku za koji napominje kako je pravi način kako bi se razmijenila mišljenja i doznalo potrebe građana na  širem terenu.

-Razgovarali smo o mnogim temama. Na ovom području opasne su bujice potoka Tisovac, zatim rijeke Novčice. Područje Novčice će se dodatno osigurati od poplava, dok će građani dobiti novo šetalište. Govorili smo i i povlačenju europskih sredstava, pri čemu je Novalja u tome najdalje otišla i već se gradi 50 km kolektorske mreže na tome području. Uskoro će se tamo graditi i novi pročistač voda, što je presudno za daljni razvoj turizma.

Slično je i aglomeracijom NP Plitvička jezera gdje se gradi 80 km kanalizacijskog sustava i kolektor, nabavit će se dva pročistača otpadnih voda. Ovakve pozitivne projekte slijede Gospić, Perušić, Otočac i ostala mjesta jer se čine znatni napori u očuvanju okoliša. Također će se generalno napraviti da dodatno smanjimo gubitke u vodovodnim cijevima, s čime bi pritisak na naša izvorišta bio što manji. U ovom je poslu važno da da svi imamo iste ciljeve i da se svi dobro razumijemo, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Upitan o izgradnju južnog toka vodovoda za primorje (Senj, Pag) Đuroković je rekao kako su u tijeku istraživanja koja će pokazati kolike su količine vode potrebne za tamošnje potrošače, dok bi se u budućnosti dio vode crpio  iz jednog od izvora rijeke Gacke, što je zbog mnoštva dezinformacija već izazvalo prigovore građana s područja Otočca.

Nakon toga se župan Petry, uz gradonačelnike i načelnike općina, sastao  s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na kojem je  sudjelovao državni tajnik Gordan Hanžek.

L.O.