Lika je više od tradicije, Lika ljubav i kolijevka života

Čini se da niti korona niti suša nisu uspjele umanjiti radost izlagača i posjetitelja na tradicijskoj izložbi „Jesen u Lici“ koja je danas po 23. puta za redom otvorena u Gospiću. Uz Gradski puhački orkestar i mažoretkinje na samom činu otvaranja ove izložbe oko središnje pozornice natiskivalo se mnoštvo koje željelo vidjeti i čuti goste i domaćine, kulturno-zabavni program, kao i dio izlagača.

Osim premijera Andreja Plenkovića na svečanom otvorenju bio je izaslanik generalnog pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, ministri Oleg Butković, Marija Vučković i Nikolina Brnjac, hrvatska predstavnica u EU Sunčana Glavak, nekolicina državnih tajnika, predstavnika braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije, kao i predstavnici devet Županija koje su partner ove manifestacije.

Nastavak ispod oglasa

„Lijepu našu“ otpjevala je operna diva Sandra Bagarić, dok je prvi govornik bio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. On posebno zahvalio premijeru i predstavnicima Vlade koji daju postojanu pomoć najvećoj, ali i najslabije naseljenoj hrvatskoj županiji. Starčević je ponovno istaknuo razloge za promjene pravilnika o dodjeli poticaja koji, po njegovim riječima, samo „pune džepove pojedincima, proizvodi se sve manje hrane, dok je Lika i dalje najveća zelena pustinja u Europi“.

Odjeven u ličku narodnu nošnju župan Ernest Petry je s puno emocija govorio o Ličko-senjskoj županiji.

-Ovdje su prelijepo proljeće, ljeto i zima, ali jesen nam daje za pravo da bismo rekli da je to u Lici najljepše godišnje doba. Na svakom koraku se osjećaju Božja ruka i milost Gospina. Da je ovo predivan kraj pokazuje nam i podatak da je površina nacionalnih parkova i parkova prirode samo u Lici veća nego li sva zaštićena područja u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost Like čine njezini vrijedni ljudi okrenuti tradiciji i prenošenju narodnih običaja s generacije na generaciju. Ali tradicija ne znači da smo okrenuli leđa napretku i suvremenim trendovima. Naprotiv. Predsjednik Tuđman davno je rekao tadašnjoj tek stasaloj generaciji:“Budite moderni, budite građani svijeta, ali nikada ne zaboravite tko ste i iz kojeg naroda dolazite. Pravi kozmopoliti i pravi građani svijeta možete biti samo kao pravi Hrvati“.
Zato naš uspjeh ovisi i o otvorenošću prem suvremenom. Jesen u Lici je smotra naših tradicionalnih vrijednosti, naše nošnje i izvorna narodna pjesma koja će se oriti dok god bude Hrvatske i Ličana. Moja zadaća i zadaća mojih suradnika je da tu tradiciju sačuvamo, kao i naš identitet, težeći zajedništvu i modernošću koji će nam omogućiti napredak u svakom pogledu. Želim Liku modernih Starčevića, suverenih Jelačića i vizionarskih Tesla. S ovoga mjesta pozivam sve Ličanke i Ličane da mi se pridruže, zaključio je župan Petry i poimence zahvalio šampionima u proizvodnji meda, sireva, šljiva, base i mnoštva tradicijskih proizvoda Like.

Marijan Kustić je izrazio želju da na svim budućim Jesenima u Lici bude još više izlagača i posjetitelja, kao dokaz veće populacije.

-Malo prije nam je premijer rekao jednu vrlo znakovitu rečenicu:“Moja vrata su vam uvijek otvorena, pa još više dolazite, pišite, šaljite projekte i prijedloge“. Zato i ja napominjem potrebu da još bolje surađujemo i da naši projekti budu na korist svih građana.“

„Jesen u Lici“ otvorio je premijer Andrej Plenković izrazivši zadovoljstvo boravkom u Gospiću.

-Ovakav entuzijazam, privrženost tradiciji, ovakvu ljubav prema svojem kraju mogu se samo poželjeti. To krasi Ličanke i Ličane pa svi s pravom konstatiramo da je Lika srce Hrvatske. Hvala vam na iskrenom gostoprimstvu i čast mi da smo danas ovdje. Također mi je drago čuti da je ova manifestacija organizirana u partnerstvu s još devet Županija. Ovdje su izlagači iz cijele Hrvatske i prigoda je da bismo vidjeli što oni nude. Postoji koncept i ocjena kvalitete ličkih proizvoda koji je mnoštvo ovih proizvoda svrstalo u sami vrh. Daje im pečat izvornosti, ekološke proizvodnje, duge tradicije i neosporne kvalitete. Tako svakome tko bira kvalitetne proizvode daju signal da kupe upravo autohtone proizvode.
Mi smo uoči ovog događanja na sastanku održanom s gradonačelnicima i načelnicima općina, sa županom Petryjem i predsjednikom Županijske skupštine Kustićem konstatirali da smo u poljoprivrednicima u ovoj županiji isplatili 1,2 milijarde kuna. Dio tih sredstva je iz EU, a preko 250 milijuna iz Državnog proračuna. To samo govori koliko ulaganja je bilo u ovaj kraj, u njegovu poljoprivredu. Željeli smo osnažiti ličke jedinice lokalne samouprave pa smo za svojega mandata povećali prihode gradova i Općina za 37 posto. Dali smo vam poticaj u smislu iskorištavanja sredstva iz fondova EU-a. Samo je Grad Gospić u tome smislu dobio preko 600 milijuna kuna. Imali smo zdravstvenu, gospodsku i proizvodnu krizu, ali smo u tom periodu stali na noge i krenuli dalje. Osigurali smo financijska sredstva, načinili strategijske projekte i primijenili ih u praksi. Zajedno sa više od 25 milijardi eura, rekao je premijer i uz najbolje želje proglasio „Jesen u Lici“ otvorenom.

Tradicijske ličke napjeve izvodio je Gradski zbor „Vila Velebita“ pod ravnanjem Danka Ivšinovića, a riječi molitve kazivao je gospićki župnik preč. Marinko Miličević.

L. O.