Lika postaje centar skautizma – U Lovincu svečano otvorena Šumska škola Saveza izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske svoju tradicionalnu, središnju aktivnost edukacije izviđačkih voditelja  – Šumsku školu Saveza izviđača Hrvatske, ove godine održava u Lovincu, u srcu Like. Ovogodišnja Šumska škola Saveza izviđača Hrvatske održava se u suradnji s Općinom Lovinac, Ravnateljstvom civilne zaštite MUP RH i Hrvatskim šumama.

Šumska škola saveza izviđača Hrvatske 10-dnevna je edukativna aktivnost tijekom koje budući izviđački voditelji praktično primjenjuju stečena znanja o radu s djecom i mladima, svladavaju nove vještine i pripremaju se za rad s novim članovima. Ova aktivnost održava se po modelu izviđačkog taborovanja, u prirodi pod šatorima, a na ovogodišnjoj Šumskoj školi sudjeluje oko 180 izviđača iz čitave Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Sudionike Šumske škole na svečanom otvaranju u subotu su pozdravili Ivan Miletić, načelnik Općine Lovinac i Anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica i članica Hrvatske izviđačke parlamentarne unije (HIPU), koja je i službeno otvorila ovogodišnju Šumsku školu.

Otvaranje Šumske škole u Lovincu predstavnici Saveza izviđača Hrvatske iskoristili su kako bi najavili i druge projekte koje će se u narednom razdoblju održavati u općini Lovinac i na području Ličko-senjske županije.

Velika mi je čast najaviti da upravo ovdje gdje sada boravimo u Lovincu, uskoro će nastati prvi Nacionalni izviđački centar u kojemu će boraviti tisuće izviđača iz Hrvatske i čitavog svijeta.  Time će Lika i Lovinac postati centar skautizma i naš drugi dom.“ – izjavio je sudionicima Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Savez izviđača Hrvatske upravo u Lovincu pokreće projekt uređenja Nacionalnog izviđačkog centra za edukacije i taborovanje koji će moći istovremeno prihvatiti više stotina izviđača. Centar će pružiti mogućnost kampiranja izviđačima iz čitavog svijeta, a posebno će koristiti i hrvatskim izviđačima za naobrazbu budućih izviđačkih voditelja.

Već iduće ljeto na prostoru općine Lovinac održat će se i 11. Smotra Saveza izviđača Hrvatske, u sklopu koje će se tokom dva tjedna trajanja okupiti 2000 djece i mladih iz Hrvatske i Europe.  Smotra će ujedno biti najveće okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj, a održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

11. Smotra bit će otvorena za javnost pa će se svi zainteresirani moći pridružiti izviđačima u raznim aktivnostima u prirodi i doživjeti neke od brojnih pustolovina koje će izviđači organizirati na širem području Like.

L.O./SIH