Dugo godina hvaljena od sladokusaca lička hrana konačno je dobila zasluženu oznaku koja kvalitetne lokalne proizvode svrstava u tzv. premium kategoriju. Prvih 39 proizvoda, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava, od ovog tjedna ponosni su nositelji znaka „Lika Quality“. Osim hrane, ovaj znak odnosi se i na ličku rakiju, sokove i sirupe te ličke suvenire. Tako uz poznati sir lički škripavac te basu i kiselinu, kao najpoznatije mliječne proizvode, ovaj znak nose i proizvodi poput domaćeg meda, pekmeza, rakije, kao i suvenira poput ličke kape i ličke torbe. S razvijenim marketinškim pristupom, brend „Lika Quality“ početak je priče o brendiranju gastro-destinacije.
Znak „Lika Quality“ zaštićen je kao jamstveni žig u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH, a nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika (LAG Lika), koja je idejni začetnik i provoditelj cijelog projekta.
Osim brendiranja gastro-destinacije, znak Lika Quality omogućit će značajniju prisutnost proizvoda s lokalnih farmi na lokalnom tržištu. Ovo je tek prva faza u razvoju gastro-destinacije a sljedeća faza dolazi na jesen kada će se certificirati restorani koji će u svojoj ponudi imati jela napravljena od namirnica s oznakom „Lika Quality“, kao jamstvom izvornosti i vrhunske kvalitete.

L. O.