„Lika Quality“ u pravim rukama!

U holu gospićkog KIC-a danas je na prigodnoj svečanosti izvršena dodjela regionalnog znaka  kvalitete  hrane,  suvenira i usluga. Podsjetimo kako se oznaka  „Lika Quality“ dodijeljuje  na području destinacije koja obuhvaća šire područje Like i podvelebitsko primorje (Lika Destination). Znak je zaštićen kao jamstveni žig u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH, a nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika (LAG Lika), koja je idejni začetnik i provoditelj projekta. Uz stvaranje prepoznatljive gastro-destinacije, projekt „Lika Quality“ ima za dugoročni cilj stavljanje u prvi plan kvalitetnih proizvoda koji su proizvedeni na lokalnim farmama i domaćinstvima, što  će imati brojne neizravne učinke, a zasigurno će se pozitivno odraziti na postojeću negativnu demografsku sliku ovog područja. Na Javni poziv prijavljeno je 14 lokalnih proizvođača koji su za korištenje znaka Lika Quality kandidirali ukupno 39 proizvoda. U ime LAG-a Lika nazočne je pozdravio voditel Tomislav Kovačević.

-Cilj oznake „Lika Quality“ je zaštititi domaće proizvodnje čija izvrsnost i originalnost to svakako zaslužuju. Osim originalnosti i vrhunske kvalitete ovi proizvodi su realizirani na tradicijski način, od prirodnih eko-sirovina. Ovo je dio projekta „Gastro-Lika“ i šireg projekta „Lika Integra“. Novi vlasnici oznake „Lika qualiti“ dolaze iz cijelog područja djelovanja LAG-a Lika, dakle iz naše županije, Karlovačke i Zadarske županije, rekao je Tomislav Kovačević. Budući da Ličko-senjska županija od samih početaka rada LAG-a Lika podupire sve njihove projekte, okupljene je pozdravila zamjenica župana Renata Hodak.

-Čast mi je ovdje pozdraviti sve proizvođače, predstavnike udruga i OPG-a, kao i predstavnike iz drugih županija. Zadovoljstvo naše suradnje svakako će se očitovati i u nekim novim projektima od zajedničke koristi svih naših građana. Drago mi je što smo se okupili povodom ovako značajnog projekta i da će ovaj prestižni znak dobiti još više naših proizvođača, istaknula je zamjenica župna Renata Hodak.

Teško je izvoditi bilo koga čiji su se proizvodi od danas i službeno uresili znakom „Lika Quality“. Uz nekoliko OPG-a s šireg područja LAG-a Lika tu su i proizvodi poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga, Udruge „Gačanka“ iz Otočca, sirane „Runoslit“ i „Eko-Gacka“ iz Otočca, nekoliko proizvođača izvrsnih rakija, med obitelji Rončević iz Svetog Jurja… Jedinsveni zaključak sa današnjeg skupa bio je da su markice za kvalitetu svakako otišle u prave ruke.

M.S.