„Lika u srcu“- temelj rada i čuvanja tradicije

4

   Kada vas put nanese u Udbinu, u zgradi Općine obiđite prostorije SKD „Prosvjeta“. Ulaznice se dakako ne naplaćuju, ali će vas neki detalji interijera navesti na pomisao da ste ušli u kombinaciju muzeja i izložbenog paviljona. Prastari bečki klavir dočekuje vas na samome ulazu, a brojni artefakti su najbolji dokaz da se netko potrudio i na jednom mjestu počeo revno sakupljati starinske uporabne i ukrasne predmete. Ono što najviše upada u oči su slike.  Ulja na platnu akademskih slikara, mahom podrijetlom iz Like, tjeraju vas da ispred svake slike zastanete, diveći se kompozicijama što su ih umjetnici prenijeli na platna. Predsjednik udbinske Prosvjete Đoko Opalić s ponosom pokazuje artefakte i urese prostorija društva, a o svakoj slici i predmetu znade sve. O radu članova Prosvjete i općenito aktivnostima toga društva rado govori, iako se novinari pretjerano  ne zanimaju za takve teme.

-SKD „Prosvjeta“ u Udbini provodi niz aktivnosti, pri čemu treba istaknuti one iz folklorne baštine, rekao nam je Đoko Opalić. Nismo zaboravili niti na knjige, bilo da je riječ  o poeziji ili prozi. Jednu večer organizirali smo takmičenje u sviranju tradicionalne ličke tambure dangubice. Sviralo se u parovima i između 14 tamburaša pobijedio je dvojac iz Gračaca. Kao što vidite naše prostorije pomalo liče na galeriju. To trebamo zahvaliti sudionicima likovnih kolonija. Dva puta su nam se na tim manifestacijama priključili akademski slikari iz različitih sredina. Sama najava održavanja treće po redu likovne  kolonije s radnim naslovom „Lika u srcu“ već je u znaku prijava mnogih akademskih slikara koji su već bili u Udbini, zatim drugih slikarskih imena koja nam se žele priključiti,  kao i  umjetnika iz Belgije koji su već najavili svoj dolazak. Na taj način naša likovna kolonija dobiva međunarodni karakter. Ova bi se manifestacija trebala održati u 5. mjesecu. Planiramo organizirati i jednu aukciju slika, a sav bi prihod išao u humanitarne svrhe. Sve ovo što sam rekao i što vidite dio su naših aktivnosti. Na ovaj način šaljemo poruke po kojima smo prepoznati od samoga početka. Razbijamo i  eventualne predrasude jer SKD „Prosvjeta“  ima toliko toga za reći i pokazati svim građanima Like, Hrvatske i šire. Čak i male sredine kakva je Udbina imaju  mnogo toga što nas upotpunjava kao ljude. Malo smo dislocirani, a i nema ovdje senzacija, pa nas mediji uglavnom zaobilaze. Koliko god je to pomalo i nepravedno, naš glavni motiv  nije medijsko eksponiranje nego čuvanje i njegovanje starih tradicija, stoljetnih običaja, pjesama, knjiga, kao i novih sadržaja koji se ovdje stvaraju, zaključio je predsjednik SKD „Prosvjeta“ u Udbini Đoko Opalić.

Oglas

   Ono što smo vidjeli i čuli u Udbini  pomalo je čak i nestvarno, posebice kada se sjetimo da je nedavni rat porušio mnoge mostove među ljudima. Kada se u nedavnoj prošlosti slavio kakav vjerski blagdan, katolički ili pravoslavni, to se odmah „prišivalo“ kao  šovinizam. Pljuštale su globe i zatvorske kazne. Europa je odavno prepoznala  važnost kulturne baštine svakog naroda i svrstala je u bogatstva čije je čuvanje obveza koju treba stimulirati. Na izlasku iz prostorija SKD „Prosvjeta“ u Udbini  pozvani smo na treću po redu likovnu koloniju.  Nema razloga da je ne posjetimo i da budemo dio Like u srcu.

M. S.