U vremenu od 1. do 8. kolovoza održat će se „Like Lika Festival“. Najavljen je  u Brinju, Karlobagu, Gornjem Kosinju, Smoljancu i Gospiću, a predstavit će pri tom vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene.

Većinu površine Like čine nacionalni parkovi (Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit) premreženi hrvatskim rijekama ponornicama (Gacka, Lika, Otuća, Krbava, Korenica i rijeka Una koja izvire u Lici). 

Uz prirodne znamenitosti, izvore rijeka, jezera, slapove, bogatstva nacionalnih i pećinskih parkova, Lika čuva i otkriva bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske. Tragove čovjekovog nastanjivanja ove rajske zemlje baštinimo od pretpovijesti, preko drevnih Japoda, antičkog Ilirika i srednjovjekovnih starohrvatskih župa Hrvatskog Kraljevstva do danas.

Hrvatska udruga „Ars Organi Sisciae“, koja je u ovoj  festivalskoj sezoni realizirala već tri festivala, uskoro  će u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općina Brinje, Karlobag, Perušić i Plitvička jezera pokrenuti  novi festival suvremene i ozbiljne glazbe: „Like Lika Festival“. 

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika Festivala kreće s mjesta kroz koje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine – iz Brinja, smještenog između obronaka planina Velebita i Male Kapele. U Karlobagu otkriva prelijepi Mediteranski vrt Kava koji je zaštićeno i registrirano kulturno dobro smješteno u ostacima zidina manje četverokutne tvrđavice iz XIII. ili XIV. stoljeća, na oko 250 m od morske obale. U Mediteranskom vrtu „Kava“ nalazi se Atelier Mihić sa izložbom mozaika te labirint koji slijedi dobro poznatu srednjovjekovnu shemu križanja staza s jednostavnim ukrasima partera. Posebno mjesto ovdje pripada ljekovitim i zeljastim biljkama koje su rezultat jedinstvene povezanosti planine i mora, zraka i vjetra. 

„Like Lika Festival“ poziva vas u ponedjeljak, 2. kolovoza na koncert glazbenika Filipa Merčepa koji će ovaj prelijepi vrt ispuniti zvucima udaraljki: marimbe, zaigranog vibrafona, rasplesanog malog bubnja i to sve začiniti sa malo elektronike…

S obale nas Like Lika Festival vodi u netaknutu prirodu Gornjeg Kosinja i drevnu crkvu sv. Antuna Padovanskog iz 1692. godine s povijesnim orguljama Jana Tučeka s kraja XIX. stoljeća. Tu će u utorak, 3. 8. nastupiti Trio Seraphim, ansambl sastavljen od naših sjajnih glazbenika: Monika Cerovčec, sopran; Vedran Kocelj, truba i Pavao Mašić, orgulje. Ovim koncertom se želi naglasiti  mjesto koje uskoro obilježava 550. obljetnicu prve tiskane knjige na hrvatskom.

„Like Lika Festival“ potom  otkriva i drvenu kapelu u selu Smoljancu, smještenom u dolini  rijeke Korane u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera. Za vrijeme Domovinskog rata Smoljanac je teško stradao, opljačkali su ga, zapalili i potpuno uništili. U napadu na selo zapaljena je i drvena kapela sv. Ivana Krstitelja izgrađena 1710. godine, koja je u slunjsko-plitvičkom kraju bila pravi biser tradicionalne arhitekture. Na njenim temeljima 2008. godine izgrađena je nova drvena kapela u kojoj ćemo na Like Lika Festivalu slušati baroknu glazbu u izvedbi ansambla Early Delight koji čine sjajni glazbenici: Anabela Barić, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Stjepan Nodilo, blok-flauta i oboa i Izidor Erazem Grafenauer, lutnja i teorba.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika festivala zaključit će se  8.  kolovoza  u Gospiću, u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, u kojoj će nastupiti Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

L.O./TZK