Likom odjekuju i gajde!!!

Drugu godinu zaredom Pučko otvoreno učilište „dr. Ante Starčević“ iz Gospića održava seminar sviranja tradicijskih instrumenata. Seminar vodi ugledni hrvatski etno-glazbenik i solista na tradicijskim instrumentima Ansambla „Lado“ Stjepan Večković koji svira 30-ak instrumenata. Sadašnji seminar potrajat će tri dana, a polaznici će moći učiti umijeće sviranja na ličkom mihu, tamburici samici-dangubici i dvojnicama. Jedan polaznik se ovoga puta okušao na gajdama. Sudeći prema riječima maestra Večkovića zanimanje za tradicijske instrumente u Lici uvijek postoji.

-Polaznici seminara ponesli su sa sobom svoje instrumente, a ja sam donio mnoge tradicijske instrumente koji se ovdje ne sviraju. Npr. dvoje polaznika vrijedno uče svirati gajde, iako to nije lički instrument. Neki lički KUD-ovi žele u svoj repertoar ubaciti i sopile, glazbala iz drugih dijelova Hrvatske. Od ličkih instrumenata opet popularnost stječe lički mih ili diple. Tamburica dangubica uvijek je popularna i za nju uvijek postoji zanimanje. Tu su i stare svirale dvojnice. To je okosnica učenja na ovom seminaru. Nije važan broj polaznika, važno je zanimanje i entuzijazam polaznika, zaključuje Stjepan  Večković. Ruku pomoći u organiziranju ovakvih događanja uvijek daje Dragica Rogić, animatorica u širokom spektru aktivnosti POU iz Gospića. 

Nastavak ispod oglasa

Ako uskoro Likom budu odjekivali zvuci gajdi taj predivni instrument osebujna zvuka nisu sa sobom donijeli brojni Ličani na privrenom radu u Irskoj ili na britanskom otoku, nego li polaznici seminara tradicijskih instrumenata.

M.S.