Liku očekuje i do 30 cm snijega

Hrvatsku sutra čeka velika promjena vremena, a za jedan dio domovine na snazi je i narančasto upozorenje Meteoalarma.

Već današnje jutro u nekim je dijelovima zemlje bilo vrlo hladno u odnosu na protekle dane. Primjerice, u Zagorju je bilo i -5 stupnjeva. No, tijekom dana temperature će ići do 10 u unutrašnjosti te do 16 na moru, javlja Index.hr.

Nastavak ispod oglasa

Sutra se na moru očekuje još toplije, ali u gorju i u nizinama očekuje se snijeg zbog čega je na snazi i Meteoalarm.

DHMZ je u petak objavio priopćenje u kojemu je najavio prvi snijeg.

“Uz nagli dotok hladnog zraka sa sjevera kiša će u unutrašnjosti poslijepodne nerijetko prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u višim predjelima. Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskome kotaru te na području Velebita i Kapele (Slika 2). Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske”, objavili su prognostičari.

Prvo kiša, onda snijeg

Oblačno, kišovito i vjetrovito, stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

U unutrašnjosti će uz zahlađenje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorskim područjima te Međimurju i Hrvatskom zagorju, a od sredine dana i u drugim kopnenim predjelima pa tako i u Zagrebu.

Lokalno će biti obilne oborine u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu gdje su moguće nevere.

Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju prijepodne jugozapadni. Na Jadranu će jako jugo poslijepodne okretati na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te između 14 i 18 °C na obali i otocima.

U Lici se očekuje snježni pokrivač do 30 cm

Prema Meteoalarmu, u Lici se prvo očekuje obilna kiša, a zatim i snježni pokrivač visine od 15 do 30 centimetara. Upozorenje je na snazi i za šire karlovačko područje gdje se očekuje obilna kiša, a nakon toga i snijeg ili susnježica.

Pod narančastim upozorenjem za sutra je i riječko područje i to zbog kiše i jakog vjetra.

Unatoč ovoj promjeni, čini se da će i prosinac biti natprosječno topao

U utorak se očekuje prestanak oborine, poslijepodne i slabljenje vjetra. Srijeda će većinom biti sunčana uz osjetno hladnije jutro, osobito u gorju, prognozira DHMZ.

Zoran Vakula u vremenskoj prognozi HRT-a napisao je kako će ova  promjena biti relativno nagla i jaka, mnogima neugodna, ali samo kratkotrajna i prolazna, pa će se prosinac vrlo vjerojatno nastaviti s iznadprosječno toplim vremenom.

Lika spremna za snijeg

Zimska je služba u Lici spremna, objavio je HRT Regionalnom dnevniku. Posljednje su pripreme u tijeku. Lički cestari raspolažu sa 121 vozilom za zimske potrebe. 126 kilometara ličke dionice autoceste čistit će 27 vozila s ukupno 86-ero ljudi.

“Pustite ralicu prva da prođe, da ona očisti ono što mora napraviti, a onda ćete sigurno doći na odredište”, upozorava Davor Turkalj, pomoćnik predsjednika Uprave Lika cesta iz Gospića.