-
-

GOSPIĆ-Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, promovirao je danas 33 magistra primarnog obrazovanja. Dvoranu Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ ispunili su do zadnjeg mjesta roditelji, članovi obitelji i prijatelji diplomanata koji su s njima željeli podijeliti ovaj svečani čin. Govoreći o važnosti obrazovanja rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglješić istaknuo je ljubav kao vodilju svega što nas čini ljudima.
-Ovo je jedan od najsvečanijih dana u vašim životima. Kada bi vas netko pitao zašto ste danas u crnom treba reći da crna boja u akademskom životu znači svečani čin, da su naše toge dio nečega veličanstvenog. Morate biti zahvalni vašim roditeljima i svima koji su u vas vjerovali. Uvijek u srcima nosite ljubav. Prema svojem zvanju, Domovini, obiteljima, prijateljima, nastavnicima… Čuli smo maloprije našu himnu. Ljubav je i kada uz nju plačemo, ili kada se veselimo. Ljubav je nositi titulu ovoga zvanja, jednog od najčasnijih u akademskoj zajednici. Moram vas podsjetiti na dvije važne stvari: bez kućnog odgoja vaših roditelja i škole ne bismo imali niti civilizacijske dosege kakve imamo i kakvima težimo. To su temelji, to su institucije koje nas čine ljudima. Vi ćete nastaviti učiti, upisali vi doktorske studije ili ne. Stoga, uvijek u srcima nosite ljubav i zahvalnost prema obitelji i školi, istaknuo je prof. dr. sc. Uglješić. Pročelnica Odjela dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić također je čestitala novim magistrima i pročitala riječi prisege. Zajedno s rektorom i u društvu prorektora dr. sc. Roberta Baceje dodijeljene su diplome novim članovima akademske zajednice.
U ime diplomanata nazočnima se zahvalila Katarina Jelić. Svoje su čestitke mladim intelektualcima uputili i zamjenica župana Ivana Tomaš, Lidija Mlinarić iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Gospića, dekan Veleučilišta „Nikola Tesla“ prof. Aleksandar Skendžić i drugi. U umjetničkom dijelu programa nastupio je uvijek rado slušani Akademski zbor „Degenija“ pod ravnanjem prof. Tvrtka Sarića.

M. S.