Ako želite „zapečatiti“ svoju ljubav, možete je od danas i zaključati lokotom. Naime, Grad Otočac postao je jedan od gradova u Hrvatskoj koji ima ovakvu, atraktivnu lokaciju, koja je po svojoj specifičnosti dobila mjesto među 30 zemalja svijeta.
Razne su priče ispričane o ovoj, sada već svjetskoj atrakciji, od onih da zaljubljeni parovi, prijatelji i svi oni kojima je ljubav važna na lokot napišu svoja imena, inicijale, datum koji im je važan ili stave poljubac, zaključaju ga na ogradu i stave ključ u zaključani sandučić.
„Ljubavni lokoti ili “love locks” su svojevrsna svjetska tradicija, rašireni u 30 zemalja svijeta, a lokote možete pronaći na ogradama, mostovima i gradskim parkovima. Ako do sada Otočac nije bio „svjetski grad“, od danas jest. Pitate se po čemu sad odjednom to? Pa po ljubavnima lokotima (love locks). Koliko je poznato Otočac je jedan od gradova u Hrvatskoj koji ima ovu atrakciju. Naime, ova tradicija je raširena u preko od 30 zemalja u svijetu. Lijep je to turistički mamac mladima i zaljubljenima, naravno i onima vremešnijima ali također zaljubljenima, da svoju ljubav “zalokotaju” i tako je učine – vječnom. Najpoznatiji je slučaj u Parizu gdje je most pod imenom Le Pont des Artes (Most umjetnosti) morao biti zatvoren jer je prijetila opasnost da se uruši zbog tereta silnih lokota, poznati su brojni mostovi u Firenzi, zatim u Moskvi, Seulu, Sidneyu, Ottawi, Rimu, i brojnima drugima. U Hrvatskoj Zagreb ima nekoliko lokacija za lokote ljubavi, kod Muzeja za umjetnost i obrt, na ogradi Muzeja za suvremenu umjetnost, na Gornjemu gradu i drugdje“ – kazala je dir. TZ Grada Otočca Mladenka Orešković.

Dodaje da Turistička zajednica Grada Otočca je „most ljubavi“ našla u Šumećici, na kanalu preko rijeke Gacke. Zgodna je to lokacija, mnogi se šeću t. zv. „bentom“, mnogi prolaze preko mosta u šetnju do „brane“, tu su ribiči, ugostiteljski lokal, ipak nije previše prometno, pa eto – postojeća ograda mosta uz minimalnu intervenciju je prilagođena „lokotima ljubavi“. A da bi sve bilo posve ekološko, odnosno da se ključići lokota ne bi bacali u vodotok, sa strane je postavljena kutija u koju se ubace ključevi, a Turistička zajednica će se pobrinuti da budu uklonjeni i da niti jedan ne otključa zaključanu ljubav. Reklo bi se da su ovo „ekološki lokoti ljubavi“.
D.Prša