Ljubitelji snijega mogli bi krajem tjedna doći na svoje

“Ljubitelji zimskih uvjeta, ne samo relativno niske temperature, nego i snijega, u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni. Barem malo. Neki i više!?”, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Ponedjeljak, utorak…

Nastavak ispod oglasa

Nakon jučerašnje, ponegdje još i jutrošnje mjestimične kiše na Jadranu, te slaba snijega u unutrašnjosti, danas slijedi razvedravanje. Sutra pak, nakon osjetno hladnijeg jutra od današnjega, mjestimice i maglovitog – novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, gdje će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega.

Srijeda – petak: ponegdje obilne oborine!?

Ostvare li se današnje prognoze, za što postoji prilično velika vjerojatnost, sredinom će tjedna na Jadranu biti kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u većini unutrašnjosti snijega, koji će stvarati snježni pokrivač. U gorju do petka ujutro, možda i prije, i deblji od 50 cm, a i u mnogim nizinama, ponajprije zapadne Hrvatske, mogao bi stvarati poteškoće u prometu, osobito u četvrtak i petak. Pritom će na južnom dijelu Jadrana biti juga, gdjegod i jakog pa i olujnog, a na sjevernom dijelu podjednako jake, mjestimice i jače bure, koja će snježne pahulje donositi i na otoke.

Naravno, za podrobnije i pouzdanije prognoze valja pričekati utorak i srijedu, kada će prognostičari Odjela za vremenske analize i prognoze DHMZ-a (www.meteo.hr) vjerojatno upozoravati i na vjetar, i na moguću veliku visinu snježnog pokrivača sredinom tjedna.

Ponovno hladna jutra

Premda već za sutra postoje upozorenja, posebice za kopnenu Hrvatsku, za relativno nisku temperaturu zraka, ona će jamačno biti još češća i izraženija potkraj ovoga tjedna i početkom sljedećega, kada dođe do razvedravanja i dodatnog noćnog ohlađivanja u područjima sa snježnim pokrivačem.

Siječanj

Unatoč vrijednostima uglavnom od 2 do čak 4,4°C, u većini Hrvatske nije bio ekstremno topao siječanj, nego “samo” “vrlo topao” i “topao”, u Dalmaciji, gdje su odstupanja bila oko 1°C, čak ponegdje i “normalan”.

Klimatološka ocjena ukupne mjesečne količine oborine vjerojatno će zaslužiti većinsku ocjenu “normalno”, ponegdje i “kišno”, slično kao i u prosincu.

Siječanj, 2/3 zime…

Dakle, po odstupanjima srednje mjesečne temperature zraka, i u prosincu i u siječnju, za dosadašnji dio zime ne može se reći kako je bio hladan. Štoviše, ponegdje je među najtoplijima u povijesti mjerenja, u većini mjesta od sredine prošloga stoljeća, a na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, na popisu najtoplijih dijeli 3. mjesto s istim razdobljem zime 1974/75. Toplije je bilo samo 2000/01 i posebice 2006/07.

Na postaji Zagreb Grič, gdje podaci postoje od prosinca 1861. godine – dosadašnji dio zime, prema srednjoj temperaturi zraka prosinca i siječnja, 8. je na listi najtoplijih u povijesti. Hoće li tako i dalje?

Zoran Vakula/METEO kutak HRT