-

BRINJE – Prošli tjedan održan je sastanak članova udruge „Postojim“ sa predstavnicima Općine Brinje gdje je dogovorena daljnja pojačana suradnja za 2014/2015. godinu.Udruga za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama „Postojim“ iz Zagreba u suradnji sa Dječjim vrtićem Tratinčica i OŠ „Luka Perković“ Brinje, a uz financijsku podršku Općine Brinje formirat će logopedski kabinet u Brinju za 3 logopedice i/ili rehabilitatora u kojem će se tijekom 2014/2015. godine provoditi logopedska dijagnostika i terapija za djecu predškolskog i školskog uzrasta s područja Općine Brinje. Logopedski kabinet u Brinju je dio programa „Pomoć djeci s teškoćama i podrška življenju u vlastitom domu“ koji udruga „Postojim“ provodi od 2011. godine. Ovaj program u najvećoj mjeri financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi se na području Ličko-senjske županije, u općinama Udbina, Lovinac, Plitvička Jezera, te u gradu Zagrebu. 

Temeljni cilj programa „Pomoć djeci s teškoćama i podrška življenju u vlastitom domu“ je povećati sposobnost djece s teškoćama u razvoju za aktivnije i kompetentnije sudjelovanje u procesu socijalne integracije kroz organizirani program edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske podrške. Ovaj program predstavlja odgovor na potrebe poboljšanja jezično-govornih i slušnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, a u sklopu programa provodit će se logopedska dijagnostika i terapija djece s teškoćama (poticanje govorno-jezičnog razvoja, poboljšanje slušnog procesiranja, razvijanje vještina čitanja, pisanja i računanja) te stručna pomoć i podrška roditeljima djece s teškoćama u razvoju za kontinuirani rad izvan terapijskih seansi, odnosno kod kuće. Djeca s teškoćama pod utjecajem programa ublažit će ili otkloniti komunikacijske probleme u vrtiću i školi, postići će veću razinu školske kompetencije, socijalnog prihvaćanja, regulacije ponašanja i općeg samopoimanja te veću razinu socijalne uključenosti.
Prošle godine 2014/2015 logopedi su dolazili jednom mjesečno a ove će godine logopedi dolaziti dva puta mjesečno, gdje Općina Brinje mora osigurati prijevoz što u prijevodu znači 300,00 kn. mjesečno. Zbog velikog broja djece kojima je potrebna njihova pomoć, oko 40 korisnika, načelnik je obećao da će se potruditi da osigura potrebna sredstva, te je naglasio da posebne zahvale idu gospođi Ružici Perković koja je prva prepoznala potrebe naše djece i uspostavila kontakt sa udrugom „Postojim“.
Prvi termin logopedske terapije je 13. rujna 2014. A za sljedeće termine roditelji će biti na vrijeme obaviješteni.

lo/aš