Kandidatkinje SDP-a za Europski parlament Biljana Borzan i Karolina Leaković te kandidat SDSS-a na zajdeničkoj listi Milorad Pupovac su danas posjetili Ličko-senjsku županiju. Rano ujutro održana je kava s građanima u Ličkom Osiku te u Gospiću, a posjet je završio tribinom u memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu.

I sama porijeklom Ličanka, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je istaknula kako je važno izići na Europske izbore i pomoći u stvaranju solidarne, tolerantne i socijalne Europe. Tijekom izlaganja pod nazivom “EU: prilika ,a ne prijetnja” je objasnila koje su prednosti članstva u Europskoj uniji, koja je uloga Vlade, ministarstava, ali i lokalnih vlasti u privlačenju sredstava iz fondova EU. Pri prezentaciji projekata koji su ostvareni u Hrvatskoj, Ličane je posebno zainteresirala činjenica da je takvih projekata u njihovoj županiji malo. Uloga lokalnih vlasti u ostvarenju projekata EU je nužna te je logično da ministarstva ne mogu realizirati nešto što na lokalnoj razini nije prijavljeno, zaključeno je.

Kandidatkinja za Europski parlament Karolina Leaković je istaknula kako je pobjeda socijaldemokrata na europskoj razini važna iz niza razloga.

“Glas za socijaldemokratske opcije je glas za više sredstava za zapošljavanje, malo i srednje poduzetništvo, industriju te istraživanje i razvoj”, kazala je Leaković. Istaknula je kako trebamo raditi na dokidanju Europe istoka i zapada, siromašnih i bogatih, već na Europi na kojoj se radna mjesta stvaraju jednako za sve članice EU, ali i unutar njih.

Govoreći o mjerama zapošljavanja istaknula je kako je hrvatska Vlada medu prvima predala plan za sredstva osigurana kroz projekt Jamstva za mlade.

Kandidat Milorad Pupovac je istaknuo kako Europska unija mora nadići bilo kakve podjele. Ona je danas zajednički teritorij sa zajedničkim institucijama, ali ona podrazumijeva i zajedničke obaveze. Hrvatska mora razmjenjivati iskustva s članicama poput Danske, Finske i Češke koje su nam slične po veličini i broju stanovnika.

“Zapošljavanje i gospodarski razvoj su osnovne potrebe Hrvatske. I te potrebe su ono što buduće europarlamentarce treba voditi u njihovom radu”, kazao je Pupovac.

Domaćini  tribine su Nikola Maras, predsjednik SDP-a Gospić, i Tomislav Zrinski, predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije.

lo