Lokalni izbori: Evo što sve trebate znati?

Za mjesec dana Hrvatsku očekuju novi lokalni izbori. Po zakonu, lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u mjesecu svibnju, svake četiri godine.

Izlaskom na lokalne izbore, birač dobiva četiri listića – jedan na kojem glasuje za gradonačelnika ili općinskog načelnika, drugi na kojemu glasuje za članove gradskog ili općinskog vijeća, treći na kojemu glasuje za župana i četvrti na kojemu glasuje za članove županijskog vijeća. Tome treba dodati listiće u pojedinim županijama, gradovima i općinama (ima ih oko 70-ak), na kojemu predstavnici nacionalnih manjina glasuju za zamjenike gradonačelnika, načelnika i župana iz redova svoje nacionalne manjine, kao i listiće za zamjenike iz redova hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina (ima ih 10-ak), piše Narod.hr.

Nastavak ispod oglasa

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova, dakle, da bi bili izabrani u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Tko se može kandidirati?

Organizaciju izbora dodatno otežavaju posljedice potresa na Banovini, gdje je izvan funkcije 25 biračkih mjesta. Umjesto njih u tjednu prije izbora postavit će se šatori.

Kandidacijske liste za članove vijeća i skupština te kandidate za načelnika, gradonačelnika i župana mogu predložiti stranke i birači. Kandidirati se ne mogu oni koji su osuđeni na kaznu zatvora od najmanje 6 mjeseci (uz iznimku za kaznena djela počinjena iz nehaja), policijski službenici, djelatne vojne osobe i službenici i namještenici u Oružanim snagama.

Što se tiče liste za lokalna predstavnička tijela, stranke ne moraju prikupljati potpise da bi predložili kandidacijsku listu, dok grupe birača, tj. neovisne liste, moraju prikupiti dovoljan broj potpisa birača. Broj potrebnih potpisa ovisi o tome koliko jedinica ima stanovnika. U najmanjim jedinicama, onima u kojima ima do 350 stanovnika, taj je broj samo 25, dok u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika taj broj iznosi 5000.

Koliko ima zamjenika gradonačelnika/načelnika, odnosno župana?

Broj zamjenika gradonačelnika, tj. načelnika ili župana također ovisi o broju birača.

Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika. U tu kategoriju spadaju Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije.

Postoje također i gradovi i općine u kojima načelnik ili gradonačelnik nemaju zamjenika. To su općine i gradovi s manje od 10.000 stanovnika. U Ličko-senjskoj županiji niti jedna ne zadovoljava uvjet za zamjenika načelnika.

Kada počinje kampanja?

Prijedlozi kandidatura moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu na propisanom obrascu u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

Službena kampanja za lokalne izbore počinje dva tjedna prije datuma izbora, no neslužbena kampanja već je dugo u tijeku.

Nova vlast bira se u 20 županija i Gradu Zagrebu, 127 gradova i 428 općina.

Kako pronaći svoje izborno mjesto?

Ukoliko ne znate koje je vaše izborno mjesto, podatke o tome možete pronaći u sustavu e-građani uoči izbora, nakon određivanja biračkih mjesta.

Potrebno se samo prijaviti u sustav e-građani te ćete tamo pronaći obavijest o vešem biračkom mjestu.

L.O.