Lokalni izbori: Još jedan dan za predaju listi i kandidatura

Četvrtak, 29. travnja posljednji je dan za predaju kandidatura i kandidacijskih listi za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast koja se bira u nedjelju, 16. svibnja u 576 jedinica.

Kandidature za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te kandidacijske liste za izbor članova lokalnih vijeća i skupština moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do četvrtka u ponoć.

Nastavak ispod oglasa

Općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva potom imaju rok od 48 sati, dakle do 1. svibnja u ponoć, da sastave i objave zbirne liste pravovaljano predloženih kandidatura,  kao i pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirne liste pravovaljano predloženih kandidacijskih lista.

O brojevima kandidatura i listi u petak

Broj kandidatura i kandidacijskih listi, sasvim sigurno će biti velik, približan broj znat će se u petak rano poslijepodne kada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) iznijeti podatke koje do tada prikupi.

DIP, naime, ne sudjeluje neposredno u zaprimanju kandidatura i kandidacijskih lista, pa ‘iz prve ruke’ nema te podatke, nego ih dobiva od nadležnih izbornih povjerenstava.

Zbog svega toga, DIP će tek u ponedjeljak, 3. svibnja na svojoj mrežnoj stranici objaviti informaciju o svim pravovaljanim kandidacijskim listama i kandidaturama.

Objava pravovaljanih kandidacijskih listi i kandidatura važna je i zbog tiskanja glasačkih listića, a njih će samo u prvom izbornom krugu biti oko 14 milijuna.

Naime, treba tiskati glasačke listiće za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, ukupno 1.152 vrste. Tome treba dodati i listiće za izbor njihovih zamjenika iz redova pripadnika nacionalnih manjina, njih 70-ak i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, njih desetak.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, što znači da, kako bi bili izabrani već u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jedan od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači na lokalnima mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Sva financijska izvješća na jednom mjestu 

Svibanjski izbori prvi su redovni lokalni izbori na kojima će izborni sudionici svoja izvješća o financiranju promidžbe unositi u informacijski sustav za nadzor financiranja, koji će omogućiti njihovu objavu na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva prvi idući radni dan od njihova unosa.

Dakle, za razliku od redovnih lokalnih izbora 2017. kada su se objavljena financijska izvješća trebala “tražiti” po mrežnim stranicama političkih stranaka, nositelja lista grupa birača, kandidata i u lokalnom tisku, sada će sva biti dostupna na jednom mjestu čime je postignut veći stupanj transparentnosti financiranja njihovih izbornih kampanja.

Prva financijska izvješća u informacijski se sustav za nadzor financiranja unose najkasnije 7 dana prije izbora, dakle 8. svibnja, pa je za očekivati da će najveći broj tih izvješća biti vidljiv na mrežnim stranicama DIP-a 10. svibnja.

L.O./H