Medijski natpisi što su se zadnjih dana pojavljivali uz pronalazak opasnih tvari u krugu pirotehnike u Ličkom Osiku danas su dobili nastavak. Ispred ulaza u pirotehniku stigla je ekipa Policije, inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode, odvjetnik vlasnika tj. tvrtke Lika d.o.o., i predstavnik tvrtke „AN-FO ’93.“ ( u stečaju) koja je zakupila pirotehniku.

   Agonija pirotehnike nekadašnjeg MOL-a traje već nekoliko godina. Kada je tvrtka Mladena Vitezića „AN-FO 93.“  2011. prestala s radom i otišla u stečaj dogodilo se ono što je, čini se, neminovno svim posrnulim i napuštenim tvrtkama. Revni sakupljači sekundarnih sirovina provalili su u kompleks pirotehnike, već su počupali podzemne kablove, oluke i gromobrane, a provaljena skladišta dokaz su da na tome neće stati. U nekoliko skladišta zamijećene su hrpe kemikalija, pa je cijela priča dobila ekološki, a ne sigurnosni predznak. Na teren je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas poslalo dvoje inspektora, PU Ličko-senjska dvije ekipe i pirotehničara, a stvarni vlasnik pirotehnike „Lika“  d.o.o. odvjetnika Matiju Sučevića koji je jedini bio raspoložen za kraću izjavu.

-Tvrtka „Lika“ d.o.o. kao stvarni vlasnik ovog zemljišta traži još od 2011. godine da tvrtka „AN-FO ’93.“ zbrine te kemikalije, nakon što su prestali s radom. Nažalost, svi ti pozivi bili su bez ikakvog uspjeha. Vjerovnici „AN-FO ’93.“ u stečaju  svjesni su da u skladištima postoje te kemikalije, ali se čini da im je preskupo to ukloniti, rekao je novinarima odvjetnik Sučević.

    Dolaskom pred ulaz u pirotehniku Policija je ustanovila da su provaljene brave i uklonjeni katanci. Trakom „Stop-Policija!“ najprije su omotali ulaz, ali je dolaskom skupocjenog Audija i Ivice Bebeka i Maria Butkovića, kao predstavnika stečajne uprave, traka uklonjena. Novinarima je ulazak u krug pirotehnike zabranjen „jer vi niste stranke u postupku“, reče nam  nervozno ne pretjerano ljubazni i obzirni  inspektor resornog Ministarstva.

   U cijeloj priči ostaje otvoreno pitanje tko skrbi i kontrolira  tvrtke koje se bave proizvodnjom opasnih kemikalija, u ovom slučaju materijala za proizvodnju eksploziva!?! Ulazak u pirotehniku već je dulje vrijeme praktički slobodan. Sreća je što provalnici u svojim svakodnevnim pustošenjima kradu samo metalnu galanteriju za preprodaju i ne diraju ostavljene  kemikalije. Nedopustivo je da više instance nisu na teren redovno slale inspekcije koje bi provjeravale stanje stvari u tvrtkama koje se bavi proizvodnjom  ubojnih sredstava. Pa makar ti obilasci bili i ekološke, ako ne sigurnosne naravi.

M. S.