Lov na srnjake u samoj je „špici“ sezone

U ovo korona-vrijeme lovačka društva i privatni lovozakupnici  ipak ne miruju. Popunjavaju se solišta i pojilišta, brine se o što manjim dolascima lovokradica u lovišta. Tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije Milu Ugarkovića pitali smo o detaljima vezanim uz odstrjel srneće divljači na ovome području, za koji je Ministarstvo poljoprivrede još proljetos dostavilo odstrjelne kvote.

-Prema važećim zakonima odstrjel srneće divljači kreće od 15. svibnja. Kod nas u Lici su zime malo dulje i oštrije pa  srnjaci  nešto kasnije odbacuju „čupu“ s rogova. Zato je odstrjel srnjaka intenzivnije počeo ovih dana, dok će vrhunac vjerojatno doseći u drugoj polovici srpnja, nakon parenja. O broju primjeraka za odstrjele ne mogu govoriti jer svako lovačko društvo dobiva odobrene kvote prema vlastitoj lovno-gospodarskoj osnovi. Također je teško govoriti i o ukupnom broju te divljači jer je neplanirano umanjuju krivolovci, predatori, bolesti, nešto ih strada u prometu, naglasio je Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

Ono što mnogi ne znaju jest podatak da Ministarstvo odobrava odstrjelne kvote 1:1 u smislu spola srneće divljači. Zbog trofeja i reprodukcije tih uresa ličkih šuma lovci ipak radije ustrijele srnjake.

M.S.