Prošloga vikenda u svim ličkim lovištima okončan je lov uz pomoć pasa. Ova je lovačka sezona bila u znaku povećanog odstrjela matičnih  krda divljih svinja zbog opasnosti od širenja smrtonosne bolesti afričke kuge. Za više detalja o aktivnostima lovaca doznali smo od Antonia Stilinovića, predsjednika LD „Oluja“ iz Gospića.

-Ustrjelili smo 70-ak divljih svinja i sukladno naredbi Ministarstva poljoprivrede nosili smo na analizu tkiva divljači. Nije bilo niti traga trihinele i afričke kuge pa su divlje svinje iz našeg lovišta sasvim zdrave. Međutim, pojavio se problem sa srnećom divljači jer su se mnoge srne zarazile od domaćih životinja koje se kreću lovištem tijekom ispaše. Osim šuge pojavile su se i neke parazitske bolesti srna.

U ovo doba godine kreću naše prve radne akcije u kojima uređujemo čeke, pojilišta, hranilišta, nadopunjujemo solišta i  čistimo puteve, naglašava Antonio Stilinović.

U razgovoru s nekolicinom ličkih lovaca doznajemo kako je u nekim dijelovima Like došlo do uginuća krava, ali se taj podatak navodno prikriva. Ovo smo provjerili u  Veterinarskoj stanici Gospić gdje nam je direktor dr. vet. med. Tomislav Rukavina u najvećem dijelu opovrgnuo ove podatke, dodajući kako je riječ o vrlo malom broju krava uginulih od nekih uobičajenih faktora, a nikako zbog zaraznih bolesti.

M. S.