Pixabay

Već od prvih dana mjeseca listopada kreće lovna sezona uz prigon psima. Ličkim lovištima odjekivat će lavež pasa i povremeni hitci vatrenog oružja. Svake godine lovci upozoravaju  na moguće nesreće u lovu, ali su na sreću, po tom pitanju, vijesti o ozljeđivanju u ličkim lovištima zaobišli crne kronike naših medija. Potvrdio nam je to tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

-U ličkim lovištima do sada nismi imali ozljeđivanja prilikom lova. Praksa je da uoči svakog početka lova predsjednici lovačkih društava i lovnici obavezno upozoravaju lovce na maksimalnu pažnju i oprez prilikom otvaranja puščane paljbe. Lani se u Hrvatskoj dogodilo nekoliko međusobnih ranjavanja sudionika lova. Pri tome smo uglavnom   slušali priče po kojima je do ranjavanja došlo jer „ja sam pucao kada sam čuo šum i vidio da se grmlje miče“!!! Moj je stav da je za otvorenje lovačke sezone još uvijek rano. Vegetacija je gusta, nije bilo mraza da bi otpadalo lišće pa je u lovištima još uvijek slaba vidljivost. Osim toga, šume su pune ljudi. Lijepa i topla jesen izmamila je posvuda berače gljiva i  izletnike. Mjere predostrošnosti su presudne za siguran lov i njih se lovci moraju striktno pridržavati, ističe tajnik ŽLS-a Mile Ugarković.

Ono o čemu policija nerado govori jest specifičnost situacije s ilegalnim migrantima koji su preplavili ličke šume. Zbog nastojanja da se dočepaju obećane zemlje migranti se najviše kreću upravo šumskim stazama. Nedavno su opet uočeni na cesti Perušić-Otočac pa tako niti nema dijela Like koji nije postao njihova uhodana ruta.

M.S.