Lovačka društva gube bitku s vukovima???

Kopnjenjem snijega aktivirala su se lovačka društva. Psi su na vezu, puške spremljene, pa lovci unutar lovišta popunjavaju hranilišta i solišta, popravljaju puteve i visoke čeke. Iz gotovo svih lovišta opet se čuju prigovori o učestalim pronalascima ostataka srneće divljači koja je zimus postala plijen vukova. Dok zaštitari ovog predatora barataju s kvotom od 150-200 jedinki u RH, lovci su ipak malo bolje upućeni u stanje na terenu. Potvrdio nam je to i tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković.

Mile Ugarković

-Naravno da nitko ne zna točan broj vukova, ali je taj broj svakako puno veći od podataka Uprave za zaštitu prirode. Dokaz tome je i činjenica da županijski lovački savezi nisu od 2012. godine dobili kvote za izlučivanje vukova. Na taj način su se vukovi nesmetano množili unatrag šest godina. Zato i imamo učestale prijave uzgajivača stoke o napadu vukova na njihova stada, a lovci se žale na mnoštvo tragova vukova u njihovim lovištima koji napadaju divljač. O tome već godinama vodimo polemike, ali pomaka nema. Vlasnici stoke barem dobiju nekakvu naknadu za ubijenu stoku. Budući se divljač vodi kao vlasništvo države lovačka društva ne dobivaju nikakvu naknadu za ubijenu divljač, rekao nam je tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

O naknadama vezanim uz ubijenu stoku ilustrativan je slučaj vlasnika OPG-a Perice Gučanina iz okolice Udbine kojemu su vukovi jesenas skrivili smrt 211 ovaca i janjaca. Komisija mu je priznama štetu na 77 ovaca, ali ostalo? Čini se da područjem Krbavskog polja tumaraju neke nepoznate, misteriozne zvijeri.
Na sastanke Povjerenstva za za praćenje populacije velikih zvjeri u RH redovno se sastaju predstavnici Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode i Hrvatskog lovačkog saveza. Po pitamnju brojnosti populacije vukova postoje velika odstupanja, a na vapaje lovaca kako bi se ponovno trebalo pristupiti izlučivanju vukova sve se svodi na metarforu o „gluhom telefonu“. Posebno je zanimljiv podatak po kojemu su 2014. godine stručnjaci označili dva vuka u Lici kako bi se odredilo njihovo kretanje. Riječ je o zvjerima s područja lovišta u okolici NP Plitvička jezera. Ispostavilo se da je nedirnuta priroda i bogata fauna Plitvičkih jezera idealna za povremene upade vukova iz okolice zbog nasrtaja na brojnu srneću divljač.

M. S.