Na području općine Perušić u subotu je u do toga događaja, nepoznatu jamu, upao ranjeni medvjed. Kako bi ga spasili, točnije trofej turista, lovca iz Njemačke, u pomoć je pozvana Gorska služba spašavanja iz Gospića. Poziv je uputio vlasnik lokalne turističke lovačke agencije, a sve kako bi se spasio ubijeni trofej vrijedan nekoliko tisuća eura.

medo2U priopćenju voditelja gospićkog GSS-a, Alena Zorića, stoji da “iako ne podržavamo lov, niti razumijemo ovaj način razmišljanja shvaćamo da postoji lovno-gospodarska osnova kojom treba gospodariti, te da je Republika Hrvatska turistička zemlja, a lovni turizam je jedna od značajnih grana turizma, pa se nadamo da smo i na ovaj način bar malo doprinesi našem gospodarstvu u ovim teškim financijskim trenutcima”.

Zorić ističe da su se u akciju spašavanja uputili ponajviše radi opasnosti da se tko iz skupine lovaca ne bi sam upustio u spuštanje u stotinjak metara duboku jamu.

Na teren je izašlo sedam spašavatelja koji su za početak trebali utvrditi da li je medvjed u jami živ ili mrtav. Naime, medvjeda je raio njemački lovac, a preplašen i u bijegu od lavačkih pasa koji su slijedili njegov krvavi trag, medvjed je pao u jamu.

“Sama jama je predstavljala pravo speleološko otkriće. Bila je duboka nešto manje od 100 metara, a nakon jamskog ulaza naglo se širila u zvono. Dva bočna kanala su obećavala dosta materijala za istraživanje. Nažalost, naš nesretni medvjed je ležao mrtav, a brojne kosti oko njega su govorile kako on nije prvi koji je upao u ovu smrtonosnu zamku. Medvjed je bio težak skoro 200 kilograma, a natrag do vrha je bilo 75 metara čiste vertikale te još 20 metara strmog uspona. Nakon pomne procjene odlučeno je da je moguće, koristeći specijalnu opremu i tehnike koje se koriste u gorskom spašavanju, izvući medvjeda na površinu. Otprilike sat i pol nakon toga nesretni medvjed je ponovo ugledao svjetlo dana. Naš nesretni medo više neće hodati ličkim šumama, već će krasiti lovačku sobu nekog bogatog stranog lovca”, stoji u priopćenju gospićkog GSS-a.

medo3

 

I.V.P.