Naslovnica Gospić Lovci gube streljanu u Jasikovcu?

Lovci gube streljanu u Jasikovcu?

2

Zaštitari prirode i tzv. Zeleni u više su navrata prigovarali  zbog postojanja lovačke streljane u Jasikovcu. Ova je park-šuma u zadnje vrijeme postala veliko gradilište sa sadržajima prikladnim građanima svih uzrasta pa se povremeni hici iz lovačkih pušaka svakako ne uklapaju u opuštajuću tišinu ovoga izletišta.

Lovačka streljana u Jasikovcu  sagrađena je odmah nakon Domovinskog rata. Lovci su se tada odlično organizirali i izgradili parking, popratne objekte, grudobran i postavili uređaj za izbacivanje glinenih golubova. Tek naknadno je u tome dijelu Gospića nastavljena obnova pa se s vremenom počelo događati da pucnjava odjekuje nedaleko od obiteljskih kuća.

Streljana se već neko vrijeme ne koristi i lovci su opet primorani tražiti mjesto gdje će vježbati gađanje. Tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković itekako je upućen u ovu problematiku.

-Bilo je pritužbi za rad streljane u Jasikovcu. Lovci su vrlo pažljivi i na toj streljani nikada nitko nije stradao, ali… U Prostornom planu Grada Gospića bilo je predviđeno nekoliko potencijalno pogodnih površina za tu namjenu. U Vukšiću pored Gospića na lokalitetu zvanom „Gujina“ nalazi se bivši kompleks ugasle tvornice „Marko Orešković“ iz Ličkog Osika. To je veliki ograđeni prostor pogodan da bi se pretvorio u strelište. Krenuli su pregovori da se ondje s vremenom izgradi policijsko-lovačka streljana. Zbog položaja te lokacije i udaljenosti od naselja ta bi streljana bila potpuno sigurna, naglašava tajnik ŽLS Mile Ugarković.

Jedan od argumenata protivnika streljane u Jasikovcu bila je, osim buke, i udaljenost streljane od ceste. Buduće strelište u Gujini svakako neće imati takvih problema.

M.S.

2 Komentari

  1. Odmah da kažem da mi je neprihvatljiv više lov u 21. stoljeću. Kada na očigled ima sve manje i manje životinja, ptica, kukaca i ostalih božjih stvorenja. I još kakvu opremu imaju lovci – puške sa optičkim nišanima, imaju i opremu za noćni lov. Pita se čovjek da li te jadne životinje uopće imaju kakvu šansu. Zeca više ne možeš vidjeti ni na slikama, orla također, divlju mačku, jazavca, jelena i košutu, medvjeda ima “na komad”. Uskoro neće biti više ničega.

  2. Ni jedna od navedenih životinja ne skače po šanku…a još manje sjede u dnevnom boravku…a kad se samo ptica pokaka po autu nebesa su ispred nosa…najlakse tuđim…po gloginjama.

Comments are closed.