U nekim ličkim lovištima već sutra kreće ovogodišnja lovna sezona na divlje svinje uz pomoć pasa. Većini lovaca ovo je blagdan za dušu i tijelo, pri čemu se ljepota prirode i lovačkog druženja uvijek stavljaju na prvo mjesto. Jedan od problema mogao bi se pojaviti zbog trenutne intenzivne sezone gljvarenja. Kontaktirali smo tajnika Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije Milu Ugarkovića. Ovaj pasionirani lovac, ekolog i ljubitelj prirode itekako je svjestan ove situacije.

-Često sam na terenu i moram reći da nikada do sada nisam sreo više berača gljiva, nego li ove godine. Ljudi dolaze u berbu i  iz udaljenijih gradova, čak iz Dalmacije. Vegetacija je još vrlo gusta i u takvim situacijama se lako mogu dogoditi nesreće. Boravak u šumi ne može se nikome zabraniti. Problem je  i u tome što su neki uporniji berači mjestimice ušli daleko u pojedina lovišta i rastjerali divljač. Ipak vjerujem u razboritost i oprez naših lovaca koji pucaju samo onda kada su sigurni da je riječ o divljači, rekao  nam je tajnik Mile Ugarković koji je rekao kako pozdravlja ideju o pisanju teksta koji će upozoriti lovce i berače gljiva na potencijalnu opasnost od njihova eventualnog sraza u šumama.

Svake godine u mnogim hrvatskim lovištima događaju se ranjavanja tijekom lova. Tome često „kumuju“ neopreznost, alkohol, a ponekad i zbijanje glupih šala. Na sreću, takvo nešto se do sada nije događalo u ličkim lovištima.

M.S.