Dijelovi Ličko-senjske županije još se uvijek smatraju minski-sumnjivim površina. Neka područja uz nekadašnju crtu razdavajanja paravojnih postrojbi i branitelja iz redova  Hrvatske vojske i Policije predstavljaju i danas opasnost za sve koji ondje zalaze. Osim poljoprivrednih površina, ovdje svakako valja uvrstiti i dijelove šumskih površina na kojima se nalaze lovišta.

Kako bi se još jednom skrenula pozornost na ovaj problem, u dva lovačka društva s područja Gospića održana je danas edukacija o minskim poljima. Lovci  lovačkih udruga „Lika“ i „Oluja“ slušali su predavanja koja su održali članovi Udruge specijalne policije „Ose“ iz Siska. Predvodio ih je Srećko Telar, ratni zapovjednik te postojbi koji je dio Domovinskog rata proveo i na ličkoj bojišnici.

-Cilj nam je educirati građane, u ovom slučaju mlađe  lovce, o  opasnostima od minskih polja i  zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Naša ekipa je proteklih godina održala niz predavanja, od školske populacije do odraslih. Imamo veliko ratno iskustvo s minama i želimo naša znanja prenijeti na druge, a sada to činimo s ribolovnim, lovačkim i planinarskim udrugama čiji su članovi vrlo često u prirodi. Sigurnost ljudi je na prvom  mjestu, rekao nam je nekadašnji zapovjednik sisačkih Osa. Njegova četveročlana ekipa obilazi teren u suradnji s Ministarstvom branitelja, Hrvatskim centrom za razminiranje  i Udrugom „Hrvatska pomaže“.

U Lovačkom domu LD „Oluja“ u Ostrvici predavače je dočekao predsjednik društva Antonio Stilinović sa 30-ak lovaca. U dvorani doma predavanje su slušali mahom mlađi lovci, neki rođeni i nakon Domovinskog rata. Oni stariji prihvatili su se organizacijskih i logističkih elemenata ovog druženja. Vlade Zimonja bio je danas šef kuhinje, a Darko Cipiripi referent za ćevape. Dan je protekao uz dosadnjikavu kišicu, ali je okupljeno društvo rastjeralo tu vremensku monotoniju i uz prepričavanje brojnih lovačkih zgoda zabavno  i edukativno provelo ovaj dan.

M.S.