Tradicija održavanja vrlo popularne manifestacije „Dan krumpira“ koju priređuje Općina Lovinac lani je bila onemogućena zbog „korona-razloga“. Godinama se u središtu Lovinca okupljalo mnoštvo posjetitelja da bi slavili krumpir, ali i brojne delicije i plodove tradicije lovinačkog kraja. Kako nam je već pojasnio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić manifestacija je promijenila ime i naredne subote, 25. rujna održat će se „Dan sira i krumpira“.

Budući da „sila zakon mijenja“ ova manifestacija će ove subote imati nešto drugačije odrednice. Pojasnio nam je to načelnik Miletić.

-Zbog epidemioloških razloga ovogodišnju manifestaciju održat ćemo na istom mjestu, u središtu Lovinca, ali bez šatora i na otvorenome. S obzirom na brojne upite proizvođača, Udruga i OPG-a, kao i posjetitelja, uvjeren sam da će „Dan sira i krumpira“ opravdati sva očekivanja i biti ono iskonsko što bogata lička jesen i vrijedni ljudi mogu pokazati.
Bit će to prigoda da kušamo neke ličke delicije uz angažman Hostela „Sveti Rok“ i Izletišta „Cvituša“. Broj najavljenih OPG-a i sudionika ove manifestacije već je dosegao brojku 40 i ovih dana se rade završne pripreme kojima ćemo opet slaviti krumpir, sir i ostale mliječne proizvode naše Like, zaključio je je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

Glavni partner u ovoj tradicijskoj izložbi uvijek je „Agro-Velebit“ iz Lovinca, najveći proizvođač sjemenskog i merkatilnog krumpira u Lici. Ove godine im se pridružio i Lovinački turistički forum koji preferira turističke posebnosti ovog dijela Hrvatske. Na dosadašnjim Danima krumpira uvijek su bili zapaženi nastupi učeničkih zadruga i Udruga iz cijele Like koje su se već proslavile vještom izradom suvenira baziranim isključivo na ekološkim principima. „Štih“ stare Like svojim nastupima u Lovincu uvijek daju Folklorni ansambli i KUD-ovi. Zato ove subote od 11 sati svakako valja biti u Lovincu.

L. O.